Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Wéber Balázs Wéber Balázs

A megválasztott amerikai elnököt számos csapás érte magánéletében, így képes helyén kezelni a politikát és a kudarcokat, véli Jon Meacham. Joe Biden beszédírója szerint két dolgot érdemes kerülnünk: a nosztalgiát egy soha nem volt kor iránt, és azt a meggyőződést, hogy a mi problémáink a legnagyobbak. És egyetlen párt sem monopolizálhatja sem az erényt, sem a bölcsességet.

(Ez a cikk eredetileg laptársunknál, a Privátbankár.hu-n jelent meg.)

Nemzetünket a jobb angyalaink és a legsötétebb impulzusaink közötti állandó harc formálja. Itt az ideje, hogy a jobb angyalaink győzedelmeskedjenek

- mondta Joe Biden egy Delaware-i parkolóban tartott győzelmi beszédében november 7-én, miután biztossá vált: ő lesz az Egyesült Államok 46. elnöke. Hozzátette: rendbe akarja tenni Amerika lelkét.

Ezek a mondatok persze nem feltétlenül az ő fejéből pattantak ki: a beszéd egy része Abraham Lincolnig, az Egyesült Államok 16. elnökéig nyúlik vissza, téziseit pedig a Pulitzer-díjas történész-újságíró, Jon Meacham segített megformálni.

Sok mindent túlélt: Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje a választások éjszakáján, 2020. november 3-án. (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)Sok mindent túlélt: Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje a választások éjszakáján, 2020. november 3-án. (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Alkalmanként valóban tanácsot adok a megválasztott elnöknek történelmi kérdésekben vagy néhány nagyobb beszédéhez

- ismerte el Meacham, akivel a Financial Times (FT) készített interjút. 

Nézzük távolabbról!  

Meacham a Trump-korszak alatt azt hangoztatta, hogy a demokráciát ért fenyegetést történelmi kontextusba kell helyezni.

Az Amerika lelke című könyvében például emlékeztette az amerikaiakat, hogy 1925-ben 50 ezer Ku-Klux-Klan-tag masírozott Washingtonban, hogy ismét naggyá tegye Amerikát, Franklin Roosevelt, az Egyesült Államok 32. elnöke pedig a második világháború idején táborokba internálta a japán származású amerikaiakat (és a japánokat).

Létezik egy téves elképzelés, miszerint ha visszamehetnénk egy adott évbe, minden jobb lenne. Ilyenkor mindig felteszem a kérdést: melyik évbe szeretnél visszamenni? Nevezd meg azt az évet! Talán túlzás nélkül állíthatom, hogy ha nő, fekete bőrű vagy rosszul fizetett munkás lennél, akkor valószínűleg nem mennél vissza

- mondja.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.