2p

Legfeljebb évente 120 napra lehet kiadni rövid távra a lakásokat - döntött forrásaink szerint a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs. Ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítik az ebben a szektorban működő vállalkozásokat. Több kérdés még nyitott, ezeket sürgősen tisztázni kell.

Információik szerint a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) keddi ülésén átment az a - főleg a szállodaüzemeltetők által erőltetett javaslat -, hogy évi 120 napban maximalizálják a rövid távú lakáskiadást Magyarországon. Úgy tudjuk, hogy a Pénzügyminisztérium által vezetett testületben a pénzügyi tárca és a Gazdasági Versenyhivatal képviselői ellenezték a szigorítást, de a többség egyetértett vele.

Nem tudni, mennyien maradnak a túlélők a rövid távú piacon. (Fotó: Pixabay.com)
Nem tudni, mennyien maradnak a túlélők a rövid távú piacon. (Fotó: Pixabay.com)

Várható, hogy a kormány már szerdán tárgyalja a javaslatot. Egyelőre nem tudni azonban, hogy mikortól lépnének életbe a szigorítások. Egyes források szerint ez már idén szeptemberben megtörténhet, s az év hátralévő részére arányos korlátozás lenne. Az is lehet, hogy csak 2021. január 1-től vezetnék be ezt a rendelkezést. 

A rövidtávú lakáskiadásban érintett vállalkozások egy részét tömörítő két szervezet (Felelős Rövid Távú Lakáskiadók Szervezete, FRTLSZ, valamint a Magyar ApartmanKiadók Egyesülete, MAKE) a hét végén kétségbeesett segélykiáltást tett közzé, amiben a 120 napos minimalizálás súlyos gazdasági következményeire hívták fel a figyelmet, egyúttal megerősítették, hogy a szektor tisztításában érdekeltek és csak az illegális, nem adózó lakáskiadókat kellene kiszűrni. 

A várható gazdasági hatások közül kiemelendő, hogy bizonyosan a fekete gazdaság felé tolná a lakáskiadó vállalkozókat. A szektorhoz kapcsolódó rengeteg szolgáltató bevételkiesése miatt számottevően csökkenhetnek a háttérágazatokban működő cégektől érkező központi adóbevételek.

A rövidtávú lakásbérleteket keresők nagy valószínűséggel nem foglalnának szállást a szállodákban, zömük inkább más desztinációt, például Bécset vagy Prágát részesítené előnyben. Előbbiben egyébként éppen most vezettek be könnyítéseket erre a tevékenységre, hogy beindítsák a gazdaságot. 

Tovább növekedhet a hosszú távú kiadásra átnyergelő lakáskiadók aránya, megdobva ezzel a bérlakás-kínálatot. Lesznek, akik ilyen körülmények között inkább eladják ingatlanjukat, még akkor is, ha csak nyomott áron tehetik meg ezt. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!