<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Legfeljebb évente 120 napra lehet kiadni rövid távra a lakásokat - döntött forrásaink szerint a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs. Ezzel gyakorlatilag ellehetetlenítik az ebben a szektorban működő vállalkozásokat. Több kérdés még nyitott, ezeket sürgősen tisztázni kell.

Információik szerint a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) keddi ülésén átment az a - főleg a szállodaüzemeltetők által erőltetett javaslat -, hogy évi 120 napban maximalizálják a rövid távú lakáskiadást Magyarországon. Úgy tudjuk, hogy a Pénzügyminisztérium által vezetett testületben a pénzügyi tárca és a Gazdasági Versenyhivatal képviselői ellenezték a szigorítást, de a többség egyetértett vele.

Nem tudni, mennyien maradnak a túlélők a rövid távú piacon. (Fotó: Pixabay.com)Nem tudni, mennyien maradnak a túlélők a rövid távú piacon. (Fotó: Pixabay.com)

Várható, hogy a kormány már szerdán tárgyalja a javaslatot. Egyelőre nem tudni azonban, hogy mikortól lépnének életbe a szigorítások. Egyes források szerint ez már idén szeptemberben megtörténhet, s az év hátralévő részére arányos korlátozás lenne. Az is lehet, hogy csak 2021. január 1-től vezetnék be ezt a rendelkezést. 

A rövidtávú lakáskiadásban érintett vállalkozások egy részét tömörítő két szervezet (Felelős Rövid Távú Lakáskiadók Szervezete, FRTLSZ, valamint a Magyar ApartmanKiadók Egyesülete, MAKE) a hét végén kétségbeesett segélykiáltást tett közzé, amiben a 120 napos minimalizálás súlyos gazdasági következményeire hívták fel a figyelmet, egyúttal megerősítették, hogy a szektor tisztításában érdekeltek és csak az illegális, nem adózó lakáskiadókat kellene kiszűrni. 

A várható gazdasági hatások közül kiemelendő, hogy bizonyosan a fekete gazdaság felé tolná a lakáskiadó vállalkozókat. A szektorhoz kapcsolódó rengeteg szolgáltató bevételkiesése miatt számottevően csökkenhetnek a háttérágazatokban működő cégektől érkező központi adóbevételek.

A rövidtávú lakásbérleteket keresők nagy valószínűséggel nem foglalnának szállást a szállodákban, zömük inkább más desztinációt, például Bécset vagy Prágát részesítené előnyben. Előbbiben egyébként éppen most vezettek be könnyítéseket erre a tevékenységre, hogy beindítsák a gazdaságot. 

Tovább növekedhet a hosszú távú kiadásra átnyergelő lakáskiadók aránya, megdobva ezzel a bérlakás-kínálatot. Lesznek, akik ilyen körülmények között inkább eladják ingatlanjukat, még akkor is, ha csak nyomott áron tehetik meg ezt. 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.