TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. június 14. 12:37

Ha emlékszik még rá valaki: február 16-án klímavédelmi akciótervet hirdetett ki Orbán Viktor miniszterelnök. Egy hónappal később pedig már a nemzeti ünnepet sem tartották meg a koronavírus-járvány miatt. Pedig igazán nemes és grandiózus volt a hirtelen a zöld gondolatot is felkaroló kormány akcióterve: július elsejétől például felszámolták volna az illegális hulladéklerakókat, betiltották volna az egyszer használatos műanyagokat, és minden újszülött után tíz fát ültetett volna a kormány.

A cikk a Piac & Profit magazin április-májusi számában jelent meg. 

A következő lapszám június 25-én jelenik meg. Keresse az Inmedio és Relay újságárusoknál, vagy fizessen elő a magazinra. Megrendelését itt adhatja le>>>

(Fotó: depositphotos.com) (Fotó: depositphotos.com)

A nagyrészt teljesíthetetlen feladatokat vélhetően elsöpörte a koronavírus-cunami. Például a Fővárosi Közterület-fenntartó határozatlan időre felfüggesztette a lakossági szelektív hulladékgyűjtő udvarok és a szemléletformáló és újrahasználati központok működését. Sőt, egy szívességet is kértek: „Kérjük Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a hulladékudvaraink zárvatartása alatt hulladékot az udvar elé, a közterületre ne helyezzenek! Az ilyen cselekedet illegális hulladéklerakásnak minősül. Megértésüket előre is köszönjük, az esetlegesen okozott kellemetlenségekért elnézésüket kérjük!” A hulladékudvar tehát zárva, de illegálisan se szabaduljon meg a lakosság a szeméttől.

A koronavírus-járvány előtt még úgy volt, hogy 2020. július 1-től a Hulladékgazdálkodási Hatóság lecsap az illegális hulladéklerakókra. Íme, egy újabb bürokratikus intézkedés a hulladékgazdálkodásban, miután a legális szemétszállítást is a kormány által központilag létrehozott NHKV (kukaholding) koordinálja, ami totálisan veszteséges, és az önkormányzati szemétszállító cégek is jelentős finanszírozási problémával küzdenek. De térjünk vissza az új hatósághoz, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelne. A hatóság feladata lenne, hogy egy vagy több kiválasztott szemétszállító céggel elvitesse az illegális hulladékot (vélhetően önkormányzati tulajdonban lévő telepekre), majd a költségeket kiszámláznák a bűnösnek kikiáltott önkormányzatoknak.

Eddig épp fordítva volt: az önkormányzatoknak nem fizetniük kellett, hanem pályázati pénzt kaptak az államtól az illegális szeméttelepek felszámolására. Július 1-től azonban nem lenne beleszólásuk, hogy ki, mikor, honnan, hova és mennyiért viszi az illegális szemetet, viszont kapnának róla egy számlát, hogy fizessék ki az elszállítást. Miből? Erre a mai napig nincs válasz. Pedig nem lenne olcsó mulatság. Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv adatai szerint az illegális lerakók száma meghaladja az ezret. A Hulladék Munkaszövetség becslése szerint azonban inkább a 15–20 ezret. Az önkormányzatoknak nincs mintegy 50 milliárd forintjuk a felszámolás költségeinek fedezésére, de szívesen megmutatják a kormánynak, hogy melyik erdőszélen kell keresni az illegális szemetet.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360 és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Az Erste Bank személyi kölcsöne 32 229 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 721 forint a havi törlesztőrészlet. A Cetelemnél az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 513 Ft, míg a Raiffeisen Banknál 28 410 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 35 631 Ft. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.