3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha emlékszik még rá valaki: február 16-án klímavédelmi akciótervet hirdetett ki Orbán Viktor miniszterelnök. Egy hónappal később pedig már a nemzeti ünnepet sem tartották meg a koronavírus-járvány miatt. Pedig igazán nemes és grandiózus volt a hirtelen a zöld gondolatot is felkaroló kormány akcióterve: július elsejétől például felszámolták volna az illegális hulladéklerakókat, betiltották volna az egyszer használatos műanyagokat, és minden újszülött után tíz fát ültetett volna a kormány.

A cikk a Piac & Profit magazin április-májusi számában jelent meg. 

A következő lapszám június 25-én jelenik meg. Keresse az Inmedio és Relay újságárusoknál, vagy fizessen elő a magazinra. Megrendelését itt adhatja le>>>

(Fotó: depositphotos.com)
(Fotó: depositphotos.com)

A nagyrészt teljesíthetetlen feladatokat vélhetően elsöpörte a koronavírus-cunami. Például a Fővárosi Közterület-fenntartó határozatlan időre felfüggesztette a lakossági szelektív hulladékgyűjtő udvarok és a szemléletformáló és újrahasználati központok működését. Sőt, egy szívességet is kértek: „Kérjük Tisztelt Ügyfeleinket, hogy a hulladékudvaraink zárvatartása alatt hulladékot az udvar elé, a közterületre ne helyezzenek! Az ilyen cselekedet illegális hulladéklerakásnak minősül. Megértésüket előre is köszönjük, az esetlegesen okozott kellemetlenségekért elnézésüket kérjük!” A hulladékudvar tehát zárva, de illegálisan se szabaduljon meg a lakosság a szeméttől.

A koronavírus-járvány előtt még úgy volt, hogy 2020. július 1-től a Hulladékgazdálkodási Hatóság lecsap az illegális hulladéklerakókra. Íme, egy újabb bürokratikus intézkedés a hulladékgazdálkodásban, miután a legális szemétszállítást is a kormány által központilag létrehozott NHKV (kukaholding) koordinálja, ami totálisan veszteséges, és az önkormányzati szemétszállító cégek is jelentős finanszírozási problémával küzdenek. De térjünk vissza az új hatósághoz, amelyet az Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelne. A hatóság feladata lenne, hogy egy vagy több kiválasztott szemétszállító céggel elvitesse az illegális hulladékot (vélhetően önkormányzati tulajdonban lévő telepekre), majd a költségeket kiszámláznák a bűnösnek kikiáltott önkormányzatoknak.

Eddig épp fordítva volt: az önkormányzatoknak nem fizetniük kellett, hanem pályázati pénzt kaptak az államtól az illegális szeméttelepek felszámolására. Július 1-től azonban nem lenne beleszólásuk, hogy ki, mikor, honnan, hova és mennyiért viszi az illegális szemetet, viszont kapnának róla egy számlát, hogy fizessék ki az elszállítást. Miből? Erre a mai napig nincs válasz. Pedig nem lenne olcsó mulatság. Az Országos Hulladékgazdálkodási Terv adatai szerint az illegális lerakók száma meghaladja az ezret. A Hulladék Munkaszövetség becslése szerint azonban inkább a 15–20 ezret. Az önkormányzatoknak nincs mintegy 50 milliárd forintjuk a felszámolás költségeinek fedezésére, de szívesen megmutatják a kormánynak, hogy melyik erdőszélen kell keresni az illegális szemetet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!