2p

Megdöbbentek a szakszervezetek Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentésén, miszerint inflációs időkben az ár-bér spirál kialakulását a bérek visszafogásával kell megakadályozni. Ez veszélyes üzenet a kormánytól, főként a minimálbér tárgyalások előtt – véli a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ).

Kemény őszi minimálbér tárgyalásokra készül a MASZSZ, a kormány ugyanis az Aldinál tervezett béremelés hírére gyakorlatilag megüzente a gazdaságfejlesztési miniszterrel, hogy ilyen súlyos inflációs időben csak a pénzromlás mértéke alatti béremelést tartja elfogadhatónak. Nagy Márton ugyanis egy rendezvényen kifejtette, a magasabb bérből magasabb fogyasztás lesz, abból pedig még magasabb infláció, vagyis ár-bér spirál keletkezik. Hozzátette, ez „akkor tud megoldódni, és szomorú ezt mondani, hogyha a béreknek a növekedési üteme az infláció növekedésétől elmarad". 

Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke szerint veszélyes üzenet jött a kormánytól. Fotó: MTI
Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke szerint veszélyes üzenet jött a kormánytól. Fotó: MTI

Ez méltatlan és kockázatos üzenet a munkavállalóknak, különösen azok után, hogy a Fidesz kormány a parlamenti választások előtt két kézzel szórta a pénzt, s egyébként éppen most szavaztatta meg a parlamenttel a miniszterelnök fizetésemelését – nyilatkozta a MASZSZ elnöke közleményükben.

Zlati Róbert nem érti, a választások előtti osztogatáskor miért nem tartott a kormány az ár-bér spirál kialakulásától? Most viszont duplán megfizetnének azok, akik akkor nem kaptak. Úgy véli, a kormány megint a legnehezebb helyzetben lévő munkavállalók hátán akar kimászni egy végtelenül súlyos gazdasági helyzetből.

A szövetség elnöke megdöbbentőnek tartja, hogy Nagy Márton éppen a közszférában és az állami cégeknél hírhedten lemaradt bérezést említette jó példaként az ár-bér spirál megakadályozására. Érdekes és egyben szomorú is lesz majd, ha a tanárok után az államigazgatási szakemberek közül is egyre többen átszivárognak majd eladónak, például a jól fizető Aldiba.  

Zlati megerősítette: attól tart, hogy a gazdaságfejlesztési miniszter véleményeként előadott fejtegetés valójában a kormány üzenete a munkavállalóknak. A MASZSZ viszont azt üzeni, keményen fog harcolni a minimálbér emelési tárgyalások idején, s nem fog engedni a legalább az inflációt követő mértékből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!