<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Akár 50 százalékos áremelésre is kényszerülhetnek a vendéglátósok azután, hogy egyre nehezebben termelik ki költségeiket. A szakemberek szerint a szektorban érintett vállalkozások fele bezárhat, mert drasztikusan nőttek az energiaárak, és a minimálbér-emeléssel drágult munkaerő.

A Gasztronómiai Szövetség alelnöke szerint egyszerre érkezett rájuk minden nehézség. Az energiaárak növekedése az alapanyagok drágulása mellett a kötelező béremelés sem segítette a szektor vállalkozóit.      

“Éppen most ebben a rossz időszakban történt a béremelés, ez nagyon nem jó. Még egyszer hangsúlyozom, kellett a béremelés, de most éppen a rossz csillagzat alatt van a vendéglátás, amikor az energiaárak, a nyersanyagárak és egy béremelés is terheli a vállunkat, akkor ezt nagyon nehéz túlélni” - magyarázta Barabás Zoltán, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség alelnöke az atv.hu-nak.

Vajon túlélik-e? Fotó: DepositphotosVajon túlélik-e? Fotó: Depositphotos

Egy debreceni cukrászdának a tulajdonosa azt mondja, hogy a pandémia után még nem is álltak talpra, de már újabb nehézségekkel kell megküzdeniük.      

“A munkabér emeléshez is hitelt kellett felvennünk. Ez a hitel sajnos el is fogyott és ez a mostani béremelés még nagyobb terhet ró ránk. Ha a forgalom meglenne úgy ahogy eddig volt, akkor ez nem okozna gondot” - mesélte Gara Gyula, mestercukrász.

“40 százalék, ennyi, máskülönben vége van. A rezsi óriási magas, a fizetések megemelkedtek. Megérdemlik az emberek, csak nem tudjuk kitermelni” - tette hozzá Rácz Károly, tulajdonos. 

Egyre nehezebb jól képzett szakembereket is találni a vendéglátásban. Ez nehezíti a szektor helyzetét.  

“A magyar munkaerő nagyon kelendő nyugaton. Ebből adódóan nekünk versenyre kell kelni azokkal a bérekkel, illetve a válság miatt több mint 40 ezer elhagyta a szakmát” - fejtette ki Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Szövetsége elnöke. 

Az eddigi felmérések és becslések alapján a vendéglátó üzletek akár fele is bezárhat, ha nem tudják az emelkedő költségeket kitermelni.  

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.