2p

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden teszi közzé, 2021-ben mennyivel nőtt a GDP. Ez azért érdekes, mert 3,5 százalék felett jár a nyugdíjprémium, maximum 80 ezer forint. Igaz, azt Orbán Viktor választási célból már korábban mindenkinek odaígérte, sőt, azt már ki is fizették.

A jövő heti statisztikai tájékoztatási naptárban a KSH-nak a bruttó hazai termék (GDP) 2021. IV. negyedévi első becslésének a közlése tarthat számot megkülönböztetett figyelemre - emlékeztet az MTI.

Ez az adat jövő kedden lát napvilágot. A GDP volumene 6,1 százalékkal nőtt tavaly a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző negyedévhez képest 0,7 százalékos volt a növekedés. 2021 első három negyedévében a gazdaság teljesítménye 7,1 százalékkal - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint - 6,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakában mért szintet.

A GDP 1,5 százalékkal nagyobb volt a járvány előtti, 2019. harmadik negyedévinél.

A GDP 6,1 százalékos növekedéséhez a szolgáltatások 3,8 százalékponttal, az építőipar 1,0 százalékponttal, az ipar 0,5 százalékponttal járult hozzá. A felhasználási oldalon a végső fogyasztás 3,3, a bruttó felhalmozás 6,0 százalékponttal járult hozzá a növekedéshez, míg a nettó export 3,2 százalékponttal visszafogta a gazdaság teljesítményét.

Utólag igazolódhat az előleg. Fotó: MTI
Utólag igazolódhat az előleg. Fotó: MTI

A 2009-ben, még a Bajnai-kormány által meghozott szabály szerint a nyugdíjasoknak abban az esetben jár nyugdíjprémium, ha a magyar gazdaság 3,5 százalék felett növekszik, maximum 80 ezer forintot. Alapesetben a nyugdíjprémium összege a nyugdíjjal arányos, vagyis az alacsonyabb nyugdíj mellé alacsonyabb prémium jár, míg a magasabb nyugdíjjal rendelkezők többet kapnak.

Orbán Viktor azonban tavaly októberben bejelentette: mivel "a magyar gazdaság jól teljesít, ezért úgy döntöttünk, hogy novemberben minden nyugdíjas egységesen 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot kap". Így gyakorlatilag csak formaság a KSH keddi közlése, hiszen abban az első háromnegyedéves adatok alapján biztosak lehetünk, hogy a 2021-es GDP növekedésének az üteme bőven meghaladhatta a 3,5 százalékot, így a kormánynak volt jogalapja a nyugdíjprémiumot kifizetni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!