<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén - nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2022 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Ez történt az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan az elmúlt órákban.

- Szeptemberben Kijevbe látogathat Ferenc pápa Ukrajna vatikáni nagykövete szerint. Erről a katolikus egyházfő és Andrij Juras találkozóján volt szó, amelyen a diplomata szerint a "régóta napirenden szereplő" témákat érintették,     

"Ukrajna minél előbb találkozni akar, és üdvözölni akarja a Szentatyát, akár még kazahsztáni látogatása előtt" - írta Ukrajna diplomáciai képviselője.

Az egyházfő szeptember 13-án utazik Kazahsztánba, ahol részt vesz a világ- és a hagyományos vallások vezetőinek hetedik kongresszusán. Az eseményen lehetőség adódhat a pápa és Kirill moszkvai ortodox pátriárka közötti találkozóra.

- Észak-Macedónia tankokat és repülőgépeket ajánlott fel Ukrajnának az orosz katonai megszállás elleni harchoz - jelentette be Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szombaton.

"Több ország nagyobb bátorságról tesz tanúbizonyságot manapság, mint a (legfejlettebb gazdaságú országokat tömörítő) G20-as csoport fele. Észak-Macedónia például vállvetve támogatja Ukrajnát, amikor tankokat és repülőgépeket adományoz nekünk" - írta Podoljak Twitter-fiókján.

Észak-Macedónia védelmi minisztériuma múlt héten erősítette meg: szovjet gyártmányú tankokat adományoz Ukrajnának, ám repülőgépekről nem ejtett szót.

- Az ukrán hadsereg egyre nagyobb nyomás alá kerül a donyecki régióban, eddig azonban közlésük szerint vissza tudták verni az oroszokat, írja a német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

A szomszédos luhanszki régió elfoglalása óta az orosz haderő ide koncentrálja támadásait: a donyecki régió mintegy 60 százalékát foglalta el eddig.   

Az orosz csapatok szombaton a kelet-donyecki régió két kulcsfontosságú városa ellen indítottak támadást, illetve rakétatámadást és tüzérségi ágyúzást folytattak más ukrán városokkal szemben, beleértve a legnagyobb európai atomerőműnek otthont adó települést is - jelentették ukrán katonai vezetők és helyi tisztségviselők.

Bahmut és Avdijivka városokat kulcsfontosságú célpontnak tekintik a kelet-ukrajnai orosz fronton, mivel katonai elemzők szerint Moszkvának először Bahmutot kell elfoglalnia, hogy elindulhasson a regionális központnak számító Szlovjanszk és Kramatorszk irányába.

Egy nap alatt az orosz ágyúzás öt polgári áldozatot követelt, 14-en pedig megsérültek a donyecki régióban ukrán közlések szerint.

- Az orosz hadsereg szerint közel 600 ukrán katonát és külföldi zsoldost öltek meg a déli Herszon régióban és a közeli Dnyipropetrovszkban rakétatámadásokban és tüzérségi ágyúzások során. Számos ukrán rakétakilövő rendszert is megsemmisítettek az elmúlt egy napban, többek között amerikai gyártmányú HIMARS-rendszereket is, adta hírül az MTI.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapra virradóra újabb fegyvereket kért a Nyugattól, és egyúttal megköszönte az eddigi szállítmányokat, amelyek szerinte lehetővé tették a sikeres ellenoffenzívákat.

Az Egyesült Államok a napokban újabb, 550 millió dollár értékű fegyverszállítmányt jelentett be Ukrajnának, írta a FAZ.   

- Napról napra veszélyesebbé válik a helyzet a zaporizszsjai atomerőműnél, véli Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (IAEA) főigazgatója. Aggodalmának adott hangot az erőmű üzemeltetésével kapcsolatban, és a körülötte folyó harcok jelentette veszély miatt is.

"A nukleáris biztonsági előírások minden egyes elvét megsértették" az erőműnél - mondta Grossi. - "A tét rendkívül komoly, (a helyzet) rendkívül súlyos és veszélyes" - tette hozzá az IAEA vezetője.

A nukleáris létesítmény azóta orosz ellenőrzés alatt áll, amióta a háború elején elfoglalták az orosz csapatok.

(Forrás: FAZ, MTI)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.