3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Már Moszkvából dolgozik a Nemzetközi Beruházási Bank, a budapesti székhelyéül szolgáló Lánchíd Palotát kiürítette ugyan, de nem szándékozik eladni és a Valton vagyonőreivel védik. Jól jöhet még valamikor.

Kiköltözött ugyan az orosz kémbanknak is nevezett Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) a Duna parti Lánchíd Palotából, de az épület ettől még a pénzintézet tulajdonában marad - derül ki az IIB lapunknak küldött válaszából.

Az épület jogilag a Bank tulajdona marad. Ami a személyzetet, a bank menedzsmentjét és alkalmazottait illeti, már nem a Lánchíd Palotából működnek, hanem áttelepültek Moszkvába

- válaszolta lapunknak a bank.

Azért kérdeztünk rá, hogy mi lesz az épület sorsa, mert olyan információk jutottak el szerkesztőségünkbe, miszerint július 28-ig kell kiköltöznie a kémbanknak és átadnia az épületet. A kiköltözés már megtörtént, a Fő utca 1. szám alatt található épület teljesen üres, a palota kapuja ugyanakkor nyitva van, mert a Valton vagyonőrei védik az illetéktelen behatolóktól. Csak a beléptető kapuig lehet elmenni, de onnan is látszik, hogy csodaszép és patyolattiszta épületről van szó, a sok márvány csak úgy ragyog.

Lapunk írta meg, hogy a kémbank április közepén döntött úgy, hogy Magyarországnak a bankban való tagságának de facto megszűnése miatt az IIB kimerítette a további működési alapjait budapesti és Európai Uniós központjából, ezért megkezdte működésének és székhelyének áthelyezését Magyarországról Oroszországba.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman április 12-én jelentette be, hogy szankciós listára került a budapesti orosz kémbank, a Nemzetközi Beruházási Bank három vezetője, akik között egy magyar személy is található. Orbán Viktor kormányfő április 13-án pedig alá is írta Magyarország kilépését a Nemzetközi Beruházási Bankból. A Népszava számítása szerint 74 milliárd forint az az összeg, amit a banknak a magyar államnak kell visszafizessen a 25,27 százalékos tulajdonrészért a kivonulás után.

Az épületet azért megtartaná a Nemzetközi Beruházási Bank. Fotó: IIB
Az épületet azért megtartaná a Nemzetközi Beruházási Bank. Fotó: IIB

A kémbank ugyan kivonult, de a jelek szerint esze ágában sincs eladni például a Duna parti volt székházát, a Lánchíd Palotát. A bank 2020 márciusában jelentette be, hogy a műemléki épületet veszi meg székhelyének. Ekkor már több mint 170 szervezetet és intézményt tudhatott befektetői között – bankokat, nyugdíjalapokat, biztosítótársaságokat –, többek között Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Németország, Hollandia, Magyarország, Moldova, Románia, Oroszország és az Egyesült Királyság területéről.

A XIX. században épült neoreneszánsz stílusú palotát Ybl Miklós tervezte. az 5500 négyzetméteres épület tulajdonjoga az államtól több magánvállalkozás után 2013-ban került a Nobilis Kristóf üzletemberhez köthető DÖB-68 Zrt.-hez, amelytől 2020-ban vásárolta meg a bank 8,89 milliárd forintért. A bank székháza tiltott terület volt a magyar hatóságoknak, mert a diplomáciai képviseletekre vonatkozó védelem illete meg őket.

Csak érdekesség, hogy a Magyar Bankszövetség oldala szerint az NBB még mindig társult tagja a szövetségnek megfigyelői jogosítványokkal. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!