<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke az Egyesült Nemzetek Közgyűlésén kijelentette, hogy nem építenek több szénerőművet az ország határain kívül.

Nem épít több szénerőművet külföldön Kína, mondta videós bejelentkezésébben Hszi Csin-ping az ENSZ közgyűlésén, írja a Guardian.

A kínai elnök a bejelentéssel egyidejűleg az éghajlatváltozással kapcsolatos kötelezettségvállalásokról is beszélt, kifejtette, hogy ez a lépés jelentősen korlátozza a fejlődő világ szénerőműveinek finanszírozását.

Kína azt ígéri, külföldön nem finanszíroz több szénerőművet. Fotó: DepositphotosKína azt ígéri, külföldön nem finanszíroz több szénerőművet. Fotó: Depositphotos

„Kína fokozni fogja a többi fejlődő ország támogatását a zöld és alacsony széndioxid-kibocsátású energia fejlesztésében, és nem épít új, szénnel működő energiatermelő projekteket külföldön”

- hangsúlyozta Hszi. Beszédében kitért Kína békés szándékaira is a nemzetközi kapcsolatokban.

A lépés egyébként Dél-Korea és Japán év elején tett hasonló bejelentéseit követi. A három ország együttesen a határain túl épülő szénerőművekhez nyújtott összes finanszírozásának több mint 95 százalékáért felelős, és ebből Kínáé a legjelentősebb részt - mondta Joanna Lewis, a Georgetown Egyetem tudományos, technológiai és nemzetközi ügyekért felelős igazgatója a BBC-nek.

Hszi bejelentése valóban nagy horderejű, de a szakértők továbbra is aggódnak Kína saját, belső üvegházgáz-kibocsátása miatt. Mint ismert, a kommunista nagyhatalom jelenleg a világ legnagyobb emissziós értékekkel bíró országa.

A mostani fordulat azzal együtt passzol a tavaly tett klímaügyi vállaláshoz, mely szerint Kína széndioxid-kibocsátása tetőzni fog 2030-ra, 2060-ra pedig karbonsemleges lesz az ország.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.