TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Kitart az oroszok mellett a kormány, nem mondja fel a paksi hitelszerződést.

A magyar kormány meggyőződése, hogy a paksi 5. és 6. erőművi blokk megépítéséhez nyújtott 10 milliárd eurós orosz hitel jól szolgálja a célokat, ezért nem áll szándékában felmondani az államközi hitelmegállapodást. Ez Süli János paksi beruházásért felelős tárca nélküli miniszter írásos válaszából derül ki, amit Szél Bernadett ellenzéki politikus kérdésére adott.

Jó lesz nekünk az orosz hitel Jó lesz nekünk az orosz hitel

Szél azt kérdezte a kormány tagjától, hogy "van-e kiszállás az előnytelen paksi hitelmegállapodásból?". Süli először is beidézte az idevágó törvényből a hitel részleteire vonatkozó részt, majd közölte, hogy a felek ennek megfelelően dolgoznak a Paks II. projekt megvalósításán.

A tárca nélküli miniszter szavaiból arra lehet következtetni, hogy bár a kamatfeltételek jelenleg nem a legelőnyösebbek, a kormány nem zár ki egy olyan fordulatot a világgazdaságban, ami miatt ez a kamatszint megint előnyös lehet. Süli így fogalmaz: ...az orosz hitelszerződés biztonság védőhálót nyújt hazánk számára olyan, jelenleg előre nem látott, kedvezőtlenebb finanszírozási körülményeket hozó időszakokra is, melyre egy felelős kormány esetben konzervatív módon felkészül.

Mindezek alapján arra a következtetésre jutott a kormány, Süli tolmácsolásában, hogy

A hitelszerződés felmondása hazánknak nem érdeke, és nem is célja.

 

"A hitelszerződés hazánk számára kedvező, hisz a rögzített kamatok révén a kamatkockázatot teljes mértékben kiküszöböli, és mindezek mellett még rugalmas is : lehetővé teszi, hogy a lehívott orosz hitelt - az orosz fél 90 napos előzetes értesítését követően - bármikor névértéken és további díjak nélkül előtörlesszük" - írta Süli, hozzátéve, hogy a magyar kormány élt is ezzel a lehetőséggel.

Az orosz hitelkamat és a mostani kamatkörnyezet közti különbségről ebben a cikkünkben írtunk, a lényeg: az elmúlt időben megérte előtörleszteni a lehívott hitelrészeket, mert jóval kedvezőbb kamat mellett lehetett finanszírozáshoz jutni a piacokon. Ebben azonban változás kezd beállni, és amennyiben igazolódnak egy újabb válság kitörésére vonatkozó jóslatok, akkor érdemes lesz megint megvizsgálni, mennyire jó vagy rossz az orosz csomag.

Mindez viszont nem zárja ki a szerződés módosítását, erről a közelmúltban maga a tárca nélküli miniszter beszélt a parlamentben. Ennek oka azonban nem a kamatfeltételekben keresendő, hanem a projekt csúszásában: a tervezett ütemezéshez képest lassabban halad a projekt, az engedélyek beszerzése miatt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.