<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bő 2 százalékponttal olcsóbban lehet a piacon hitelt találni.

A Paksra tervezett új atomerőművi blokkok megépítésének elvileg ezekben a hónapokban kellene elkezdődnie, de a földmunkákkal késésben vannak a kivitelezők. Ennek oka alapvetően az engedélyek vártnál tovább tartó beszerzése volt, az Európai Unió például jóval hosszabb ideig folytatta le a jóváhagyást megelőző vizsgálatait, mint amennyivel a magyar kormány számolt.

Folyamatban van az előtörlesztésFolyamatban van az előtörlesztés

Ettől függetlenül a bővítésre igénybe vett, államközi szerződésben szentesített hitelt a magyar fél elkezdte lehívni tavaly. Voltak ugyanis olyan előkészítő munkák, amelyekre már fel lehetett használni az oroszok által rendelkezésre bocsátott hitelkeretet.

Most azt a tájékoztatást kaptuk a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy 2017-ben összesen 78,2 millió euró, vagyis mintegy 24,2 milliárd forint hitelt hívott le a magyar kormány. A hírek szerint erre az év második felében került sor, akkor került abba a fázisba a beruházás, hogy már volt mire felhasználni az oroszok pénzét.

Idén azonban még nem került sor hitellehívásra - derül ki a minisztérium lapunknak küldött válaszából. Vagyis az elmúlt három hónapban nem végeztek olyan munkát Pakson, amelyhez kellett volna az orosz hitelből történő finanszírozás. Ez akár azt is jelentheti, hogy a munka továbbra sem halad a tervezett ütemben. Szóba jöhetne az is, hogy közvetlenül a magyar költségvetésből fizették ezeket a kiadásokat - erre megvan a mérlegelési joga a kormánynak -, de a politikusi nyilatkozatok alapján az orosz hitel felhasználásának prioritása van.

Azt is megtudtuk a szaktárcától, hogy a tavaly lehívott teljes összeget előtörlesztik. "A 78,2 millió eurós összeg előtörlesztése folyamatban van" - közölték portálunkkal.

Ez egyébként a piac alakulása miatt teljesen logikus döntés. Az orosz hitelrészletek kamata jelenleg 3,95 százalékon ketyeg az államközi megállapodásban foglaltaknak megfelelően, miközben a 10 éves forint államkötvény átlagos hozama 1,9 százalék volt abban az időben, amikor megszületett az előtörlesztéstől szóló döntés. Vagyis a piaci árazáshoz képest drága orosz hitelt megéri a befektetők számára kibocsátott, lényegesen olcsóbb papírokkal előtörleszteni.

Az NGM ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy valójában nem lehet egy az egyben összevetni ezeket az értékeket. Az államkötvényeket ugyanis nem célzottan, egy művelet finanszírozását szem előtt tartva bocsátják ki, tehát nem célhoz kötöttek ezek a tranzakciók. Így a 10 éves forint kötvény hozama is csak viszonyítási pontként szolgál a minisztérium szerint.

Ezzel nyilvánvalóan azokra a kritikákra akarnak válaszolni, amelyek megkérdőjelezik az orosz hitelszerződés megkötésének ésszerűségét, mert az sokba kerül. Igaz, akkoriban más volt a hozamkörnyezet, nem volt ekkora eltérés az árazásokban, ráadásul az orosz hitel futamideje jóval hosszabb, mint amekkora időtávra bocsát ki papírokat a magyar állam.

Ma más a helyzet és ezt a kormányban is felismerték, mert mint az NGM-ben írták, az előtörlesztésről szóló döntésnél a hosszú hónapok óta általánosan alacsony hazai hozamkörnyezetet vették figyelembe. "A magyar kormány élt a szerződésben biztosított rugalmassággal, amellyel láthatóan kamatmegtakarítást tudott elérni a kormány, így felelős döntést hozott azzal, hogy az előtörlesztésről határozott" - közölték a tárcánál.

A paksi beruházás 12 milliárd euróra tervezett költségéből 10 milliárd eurót az orosz hitelből tervez finanszírozni a kormány. A megállapodás lehetővé teszi, hogy előtörlessze a ciklusonként változó kamatozású lehívott hitelt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.