Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Bő 2 százalékponttal olcsóbban lehet a piacon hitelt találni.

A Paksra tervezett új atomerőművi blokkok megépítésének elvileg ezekben a hónapokban kellene elkezdődnie, de a földmunkákkal késésben vannak a kivitelezők. Ennek oka alapvetően az engedélyek vártnál tovább tartó beszerzése volt, az Európai Unió például jóval hosszabb ideig folytatta le a jóváhagyást megelőző vizsgálatait, mint amennyivel a magyar kormány számolt.

Folyamatban van az előtörlesztésFolyamatban van az előtörlesztés

Ettől függetlenül a bővítésre igénybe vett, államközi szerződésben szentesített hitelt a magyar fél elkezdte lehívni tavaly. Voltak ugyanis olyan előkészítő munkák, amelyekre már fel lehetett használni az oroszok által rendelkezésre bocsátott hitelkeretet.

Most azt a tájékoztatást kaptuk a Nemzetgazdasági Minisztériumtól, hogy 2017-ben összesen 78,2 millió euró, vagyis mintegy 24,2 milliárd forint hitelt hívott le a magyar kormány. A hírek szerint erre az év második felében került sor, akkor került abba a fázisba a beruházás, hogy már volt mire felhasználni az oroszok pénzét.

Idén azonban még nem került sor hitellehívásra - derül ki a minisztérium lapunknak küldött válaszából. Vagyis az elmúlt három hónapban nem végeztek olyan munkát Pakson, amelyhez kellett volna az orosz hitelből történő finanszírozás. Ez akár azt is jelentheti, hogy a munka továbbra sem halad a tervezett ütemben. Szóba jöhetne az is, hogy közvetlenül a magyar költségvetésből fizették ezeket a kiadásokat - erre megvan a mérlegelési joga a kormánynak -, de a politikusi nyilatkozatok alapján az orosz hitel felhasználásának prioritása van.

Azt is megtudtuk a szaktárcától, hogy a tavaly lehívott teljes összeget előtörlesztik. "A 78,2 millió eurós összeg előtörlesztése folyamatban van" - közölték portálunkkal.

Ez egyébként a piac alakulása miatt teljesen logikus döntés. Az orosz hitelrészletek kamata jelenleg 3,95 százalékon ketyeg az államközi megállapodásban foglaltaknak megfelelően, miközben a 10 éves forint államkötvény átlagos hozama 1,9 százalék volt abban az időben, amikor megszületett az előtörlesztéstől szóló döntés. Vagyis a piaci árazáshoz képest drága orosz hitelt megéri a befektetők számára kibocsátott, lényegesen olcsóbb papírokkal előtörleszteni.

Az NGM ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy valójában nem lehet egy az egyben összevetni ezeket az értékeket. Az államkötvényeket ugyanis nem célzottan, egy művelet finanszírozását szem előtt tartva bocsátják ki, tehát nem célhoz kötöttek ezek a tranzakciók. Így a 10 éves forint kötvény hozama is csak viszonyítási pontként szolgál a minisztérium szerint.

Ezzel nyilvánvalóan azokra a kritikákra akarnak válaszolni, amelyek megkérdőjelezik az orosz hitelszerződés megkötésének ésszerűségét, mert az sokba kerül. Igaz, akkoriban más volt a hozamkörnyezet, nem volt ekkora eltérés az árazásokban, ráadásul az orosz hitel futamideje jóval hosszabb, mint amekkora időtávra bocsát ki papírokat a magyar állam.

Ma más a helyzet és ezt a kormányban is felismerték, mert mint az NGM-ben írták, az előtörlesztésről szóló döntésnél a hosszú hónapok óta általánosan alacsony hazai hozamkörnyezetet vették figyelembe. "A magyar kormány élt a szerződésben biztosított rugalmassággal, amellyel láthatóan kamatmegtakarítást tudott elérni a kormány, így felelős döntést hozott azzal, hogy az előtörlesztésről határozott" - közölték a tárcánál.

A paksi beruházás 12 milliárd euróra tervezett költségéből 10 milliárd eurót az orosz hitelből tervez finanszírozni a kormány. A megállapodás lehetővé teszi, hogy előtörlessze a ciklusonként változó kamatozású lehívott hitelt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.