4p

Ma reggelre virradóra Oroszország több irányból is légi és szárazföldi támadást indított Ukrajna ellen. Az agressziónak már halálos áldozatai is vannak. A támadást élesen elítélték a világ vezetői. Az EU történetének legkeményebb szankcióit készíti elő, néhány NATO-tagország az észak-atlanti szerződés 4. cikke alkalmazását javasolja. Orbán Viktor összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzset.

Összefoglaljuk az eddigi legfontosabb történéseket.

- Vlagyimir Putyin ma hajnalban televíziós beszédben jelentette be, hogy „katonai akciót” indít a Donecki területen Kelet-Ukrajnában. Orosz sajtóhírek szerint azt mondta, hogy így akarja megvédeni a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságot az ukrán agressziótól. (A két szakadár régió függetlenségét hétfőn ismerte el.) Szerinte Moszkva „nem tervezi ukrán területek megszállását”, ugyanakkor figyelmeztetett:

ha bárki megpróbálja megállítani az orosz akciót, Moszkva válasza gyors lesz.     

Vlagyimir Putyin (Fotó: Kreml)
Vlagyimir Putyin (Fotó: Kreml)

- A BBC  által idézett ukrán források szerint

az orosz csapatok több irányból – Fehéroroszország, Kelet-Ukrajna, Krím-félsziget – indítottak katonai akciót.

Több ukrán városban is rakétatámadás érte az infrastruktúrát és katonai bázisokat. Emellett orosz szárazföldi csapatok minden oldalról átlépték az ukrán határt.

A piros pontok a légitámadások helyeit jelölik. (Forrás: aspeniaonline.ti/Privátbankár.hu)

- Ukrán közlések szerint az orosz támadásban eddig több mint 40 ukrán katona és mintegy tíz civil vesztette életét, ugyanakkor több orosz tankot és repülőt megsemmisítettek az ukrán erők. Moszkva szerint ez nem igaz.

Helyszíni beszámolók szerint Kijevben dugók alakultak ki, miután sokan próbálják elhagyni a fővárost, sokan a metróállomásokon kerestek menedéket. Nagy sorok vannak a bankok és az ATM-ek előtt is.

Az ukrán hatóságok lezárták az ország légterét, minden Ukrajnából induló vagy oda érkező járatot töröltek a civil légiforgalomban.

-Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette, hogy

Ukrajna megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal.

Az ukrán parlament pedig jóváhagyta a hadiállapot bevezetését az országban.

- Az orosz támadást egymás után ítélték el a világ országai. Olaf Scholz német kancellár szerint ez egy "szörnyű nap Ukrajna és egy sötét nap Európa számára", "Putyin kíméletlen tette" pedig pedig semmivel sem igazolható. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője azt mondta, hogy

a mostaniak „Európa legsötétebb órái közé tartoznak a második világháború óta”.

Boris Johnson brit kormányfő szerint az orosz invázió „katasztrófa kontinensünk számára”. Joe Biden amerikai elnök pedig közölte: a világ felelősségre fogja vonni Oroszországot.

-Az uniós vezetők új büntetőintézkedéseket terveznek, amiket ma rendkívüli csúcson vitatnak meg ma az uniós tagállamok vezetői.

Borrrell szerint ez a "legkeményebb szankciócsomag az EU történelmében."  

Korábbi közlések szerint megakadályozza Oroszország hozzáférését a kulcsfontosságú technológiákhoz és piacokhoz, és gyengíti Oroszország gazdasági bázisát és modernizációs képességét. Befagyasztják például az EU-ban lévő orosz vagyontárgyakat, és megakadályozzák az orosz bankok hozzáférését az európai pénzügyi piacokhoz.

- Lengyelország és Románia

az észak-atlanti szerződés 4. cikke alkalmazását javasolja.

 A 4. cikk szerint a NATO tagállamai tanácskoznak egymással, valahányszor bármelyikük véleménye szerint egyikük területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.

- Orbán Viktor miniszterelnök tegnap esti (még a támadás előtti) videóüzenetében azt mondta: Magyarországnak ebből a konfliktusból ki kell maradnia.

Ma délelőtt összehívta a nemzetbiztonsági operatív törzset a Karmelita kolostorba.

Az MTI közlése szerint a két legnagyobb határállomáson, a záhony-csapin és a beregsurány-asztélyin a személyforgalomban torlódás alakult ki Magyarország irányába. A közmédia tudósítása szerint sokan indultak meg Ukrajnából. A nagy forgalom nemcsak a vasútállomásokra, hanem az autós határforgalomra is jellemző, főleg azok a fiatal fiúk szeretnének kijutni az országból, akik "katonakötelesek", mert félnek a mozgósítástól.

- Az orosz invázió lejtőre küldte a részvénypiacokat, a magyar eszközök különösen erősen szenvednek. Az orosz tőzsde működése akadozik, a moszkvai index a Lehman-válság szintjére zuhant. Egekben az olaj, a földgáz, a gabonafélék, nagyot esnek a kriptodevizák is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!