6p

A tanzániai Mtwara kikötője tavaly év végéig főként kesudióval kereskedett, míg most szenet rakodó hajókkal van tele, mivel Oroszország ukrajnai invázióját követően világszerte versenyfutás kezdődött a környezetszennyező energiahordozóért. Még a tengerparttól elzárt Botswana is exportál Európába, az árak annyira megugrottak.

Tanzánia hagyományosan csak a szomszédos kelet-afrikai országokba exportál szenet; ennél messzebbre eddig nem érte meg, mivel ahhoz több mint 600 kilométeren kellett volna teherautóval szállítani a délnyugati bányákból Mtwarába, a legközelebbi indiai-óceáni kikötőbe. Az európai energiaválság mindezt megváltoztatta.

Még a tengerparttól elzárt Botswana is exportál szenet Európába, az árak annyira megugrottak. Fotó: Depositphotos
Még a tengerparttól elzárt Botswana is exportál szenet Európába, az árak annyira megugrottak. Fotó: Depositphotos

Az áramtermeléshez használt termikus szén ára a háború következtében rekordszintre ugrott, miután számos európai ország elvesztette a hozzáférést a legfontosabb szállítójától, Oroszországtól származó földgáz- olaj- és szénforrásokhoz.

Az európai vevők a legmagasabb árat is megadják a gyakran Tanzánia, Botswana és Madagaszkár távoli bányáiból érkező szénért. Az újraéledő szénkereslet, amelyet az orosz energiáról leszokni igyekvő, ugyanakkor az áramárakat kordában tartó kormányok hajtanak, ütközik a legszennyezőbb fosszilis tüzelőanyagtól való elszakadásra irányuló éghajlatvédelmi tervekkel.

Bár a geopolitikai széljárás megváltozása esetén a szénbizniszben rejlő lehetőség rövid életű lehet, néhány szénkészletekkel rendelkező ország mégis úgy látja, hogy a jelenlegi haszonkulcs túl jó lehetőség ahhoz, hogy elszalasszák.

A globális referenciaértéket jelentő ausztráliai Newcastle kikötőjében kereskedett termikus szén ára szeptember 16-án 429 dollár/tonna volt, ami alig marad el a márciusi 483,5 dolláros történelmi csúcstól, és sokszorosan meghaladja a tavaly ilyenkor mért 176 dollár/tonna körüli árat – derül ki a Reuters elemzéséből.

Mtwarában tavaly november – az első innen induló szénszállítmány – óta 13 hajó rakodott fel szénnel, míg június vége óta a Shipfix tengeri és áruforgalmi adatszolgáltató elemzése szerint 57 tanzániai szén szállítására irányuló rendelés – azaz a rendelkezésre álló hajókra vonatkozó kérés – jelent meg az azonnali fuvarozási piacon, míg tavaly ugyanebben az időszakban mindössze kettő.

A nemzetközi tengeri szénkereskedelem júliusban elérte a 97,8 millió tonnát, ami az eddigi legmagasabb szint, és több mint 9 százalékkal magasabb az előző évinél – derül ki a Braemar hajózási brókerház elemzéséből. Augusztusban ez a mennyiség 89 millió tonnára esett vissza, főként a legnagyobb termelő Ausztrália exportkiesése miatt.

Tanzánia arra számít, hogy az ország szénexportja idén mintegy 696 773 tonnára emelkedve megduplázódik – közölte az ország bányászati bizottsága a Reutersszel –, míg a termelés várhatóan 50 százalékkal, 1 364 707 tonnára emelkedik. Ezért a tanzániai kormány a kivitel megugrásából származó jelentős adóbevételeket megcélozva fontolgatja egy vasútvonal építését, amely a széntermelő Ruvuma régiót kötné össze Mtwarával, mondta Yahya Semamba, a kormányzati bányászati bizottság ügyvezetője.

Tanzánia arra számít, hogy az ország szénexportja idén mintegy 696 773 tonnára emelkedve megduplázódik. Fotó: Depositphotos
Tanzánia arra számít, hogy az ország szénexportja idén mintegy 696 773 tonnára emelkedve megduplázódik. Fotó: Depositphotos

A tanzániai székhelyű Ruvuma Coal bányavállalat november óta legalább 400 ezer tonna szenet exportált egy kereskedőn keresztül olyan országokba, mint Hollandia, Franciaország és India, a Reuters által vizsgált kereskedelmi adatok szerint.

A szénbányászat jelenleg soha nem látott haszonkulcsokkal dolgozik, amit egyesek a termeléscsökkentésre irányuló erős nyomásnak kitett iparág utolsó hurrájának tekintenek. 2020 végén a szén 75 dolláros tonnánkénti árfolyama mellett egy szénbánya 15 dollár körüli tonnánkénti haszonkulcsot remélhetett, ahogy azonban az árak meghaladták a 400 dollár/tonna szintet, a haszon akár 235 dollár/tonnára is emelkedhetett

– mondta Rob West, a Thunder Said Energy tanácsadó cég elemzője.

A Bluesky bányászati vállalat szerint az európai kereskedők hajlandóak az ázsiai vevők által kínált ár kétszeresét is megfizetni, és már kaptak megkereséseket németországi, lengyelországi és brit vevőktől is. Hasonlóképpen, a tengerparttal nem rendelkező Botswanában a szállítási költségek miatt korábban elképzelhetetlen volt a szén tengeri piacon történő értékesítése, ezért az ország exportjának nagy része a szomszédos Dél-Afrikába, Namíbiába és Zimbabwébe irányult. A jelenlegi árak mellett azonban a botswanai székhelyű Minergy szénbányászati vállalat két, egyenként mintegy 30 ezer tonnás szállítmányt exportált Namíbia Walvis Bay kikötőjéből, és két szénnel rakott vasúti szerelvényt küldött a mozambiki Maputo kikötőjébe.

Az Európai Unió által Ausztráliából, Dél-Afrikából és Indonéziából importált kőszén mennyisége több mint 11-szeresére nőtt az Oroszország ukrajnai invázióját követő négy hónapban. Fotó: Depositphotos
Az Európai Unió által Ausztráliából, Dél-Afrikából és Indonéziából importált kőszén mennyisége több mint 11-szeresére nőtt az Oroszország ukrajnai invázióját követő négy hónapban. Fotó: Depositphotos

Madagaszkár, a világ legnagyobb vaníliaexportőre, a globális szénpiac újonca lehet, ugyanis az ország történetében először elkezdett szenet exportálni. Az új belépőknek azonban fel kell készülniük arra, hogy ha a piaci feltételek kedvezőtlenné válnak, akár be is kell szüntetniük a termelést.

A Coalmint indiai tanácsadó cég adatai szerint az Európai Unió által Ausztráliából, Dél-Afrikából és Indonéziából – amelyek hagyományosan az ázsiai piacokat látják el – importált kőszén mennyisége több mint 11-szeresére nőtt az Oroszország ukrajnai invázióját követő négy hónapban.

A brüsszeli Bruegel agytröszt számításai szerint az EU szénfelhasználásának mintegy 70 százaléka, míg a földgázigényének körülbelül 40 százaléka korábban Oroszországból érkezett. Az unió által az orosz szén- és olajimportra kivetett tilalom jelentősen növelte a villamosenergia-termelőkre nehezedő nyomást, hogy alternatív tüzelőanyagforrásokat találjanak, a terheket pedig tovább növelte, hogy Oroszország csökkentette a régióba irányuló gázszállításait.

Ennek eredményeképpen az európai szén- és lignitfelhasználás 25 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit, annak ellenére is, hogy az elmúlt három évben egy sor erőművet bezártak. Ez veszélyezteti a CO2-kibocsátás csökkentésére vonatkozó ambiciózus célkitűzéseket is, hiszen, ha az orosz gázszállítások teljesen leállnak, úgy az unióban a több szén elégetése évente 1,3 százalékkal növeli a CO2-kibocsátást

– számolta ki az Ember energiaipari elemző.

Az európai kormányok szerint a szénfelhasználás növekedése átmeneti változás, bár ez attól is függhet, hogy meddig húzódik az energiaválság, és milyen gyors lesz a megújuló energiaforrásokra történő átállás. A Minergy botswanai bányászati vállalat szerint a szénpiac legalább 2023 közepéig, ha nem tovább, erős marad, ami alatt megduplázhatja termelési kapacitását.

Noha Magyarország ígéretet tett utolsó szénerőművének 2025 végéig történő bezárására, a Mátrai Erőművet jelenleg, az „energia veszélyhelyzet” idején az ország energiaellátása miatt újraindították, és fokozott termeléssel működik. Eközben a magyar kormány úgy vélekedik, hogy a szénbányászat fokozása mellett is tudja tartani a klímacélokat, a 2030-ig vállalt szén-dioxid-kibocsátás csökkentést. Emellett a kormány kiviteli tilalmat rendelt el az energiahordozókra, köztük a szénre is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!