3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma az elmúlt 3 heti stagnálást követően mérsékelten csökkent, azonban a virológiai adatok azt mutatják, hogy az elmúlt héten tovább erősödött az influenzavírusok cirkulációja. Egy Bács-Kiskun megyei iskolában még egyfajta járványgóc is megfigyelhető volt.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 7. heti adatai szerint hiába csökkent három hét átlagában mérsékelten az influenzások száma, az elmúlt 7 napra mégis az influenzavírus terjedése és erősödése a jellemző.

A 7. héten influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett. Egy Bács-Kiskun megyei általános iskola 148 fő exponáltjából 72 fő (70 fő tanuló, 2 fő intézményi dolgozó) betegedett meg magas láz, gyengeség, torokfájás, fejfájás, köhögés tünetekkel.

Az orvosnál jelentkező betegeknél elvégzett COVID-19 gyorsteszt pozitivitást nem mutatott. Három fő tünetes tanulótól vett légúti minta két esetben influenza A(H3) vírus pozitívnak bizonyult. Az iskolában folyamatos és teljeskörű zárófertőtlenítést végeztek.

Egy iskolában halmozódás is előfordult. Fotó: Depositphotos
Egy iskolában halmozódás is előfordult. Fotó: Depositphotos

2022. február 14-20. között az országban 15 600 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel az előző heti 16 300 fővel szemben.

A 7. naptári héten összesen 65 betegtől érkezett légúti minta influenzavírus kimutatása céljából a Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzeti Influenza Referencia Laboratóriumába. A sentinel orvosok által beküldött 40 minta vizsgálata során tizenhat esetben influenza A(H3), egy esetben influenza A(NT) vírus jelenlétét mutatták ki az elvégzett vizsgálatok.Az influenza-pozitivitási arány 42,5%-nak bizonyult. Két betegnél a klinikai tünetek hátterében légúti óriássejtes vírus (RSV), egy betegnél adenovírus, hat betegnél SARS-CoV-2 vírus kóroki szerepét igazolták. A hagyományos diagnosztikus célú beküldés keretében érkezett 25 minta négy esetben influenza A(H3), három esetbenadenovírus pozitívnak bizonyult.

A 7. héten négy közigazgatási területen emelkedett, tizenháromban csökkent, háromban nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A 100 000 lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér (390), Hajdú-Bihar (284), és Tolna (279) megyében volt a legmagasabb, Nógrád (29) és Békés (50) megyében a legalacsonyabb. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket tizenegy területen (a fővárosban, továbbá Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Zala megyében) diagnosztizáltak.

A kórházakban a fekvőbeteg-ellátó intézmények által ellátott betegeknél kezdeményezett, laboratóriumi vizsgálattal 17 esetben érkezett influenza A vírus pozitív eredményről jelentés. 

Az NNK összegzése szerint tehát influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma az elmúlt 3 heti stagnálást követően mérsékelten csökkent, azonban a virológiai adatok azt mutatják, hogy az elmúlt héten tovább erősödött az influenzavírusok cirkulációja.

Az influenza pozitivitási arány és a hétről-hétre nagyobb számban azonosított influenzavírusok száma jelzi, hogy a SARS-CoV-2 Omikron variánsának visszaszorulásával az influenza aktivitás jelentősen megnőtt. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!