2019. április 16. 13:40

Segítséget kapnak a kkv-k a vesztegetési kísérletek megakadályozásához.

A kis- és középvállalkozásokat célozza a kormány korrupcióellenes útmutatója, amely a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara honlapján megjelent tájékoztatás szerint készülőben van. A dokumentum a közeljövőben a Pénzügyminisztérium hivatalos honlapján, valamint a kormányzati korrupcióellenes kampány saját oldalán is elérhető lesz.

A miniszterelnök szerint záró tolerancia van a korrupcióval szemben A miniszterelnök szerint záró tolerancia van a korrupcióval szemben

Az útmutató célja, hogy támogatást és iránymutatást nyújtson a kis- és középvállalkozásoknak abban, hogy hogyan előzzék és akadályozzák meg a korrupciót, a nemzetközi vesztegetést és a nemzetközi befolyásolást az üzleti kapcsolataikban - írja a BKIK. A kamara által közöltek szerint még egy jogilag nem kötelező érvényű útmutató is hatékony segítséget nyújthat a korrupcióval, a nemzetközi vesztegetéssel vagy befolyásolással kapcsolatos általános gondolkodás pozitív irányú megváltoztatására, a tudatosság növelésére.

Figyelemre méltó az a megállapítás, mely szerint "a kis és középvállalkozások korrupcióval való találkozása gyakran az állammal való kapcsolódási pontokon valósul meg, ezért a korrupció kiszorításában a hatóságoknak együtt kell működniük a vállalkozásokkal. Ebben igyekszik segítséget nyújtani az útmutató."

Az útmutató nemzetközi kitekintéssel indul, majd a nemzetközi vesztegetés tilalmára vonatkozó legfontosabb tudnivalókkal folytatódik. A vállalkozások szabályos működését (compliance) támogatja a megfelelés biztosítási funkció kiépítése is, melynek célja, hogy elősegítse, hogy a vállalkozás megfeleljen az irányadó jogszabályokban, az általa alkotott belső szabályzatokban foglaltaknak, valamint az erkölcsi, etikai és társadalmi normáknak.

Az üzleti etika is terítékre kerül. Az útmutató előbb ismerteti az üzleti etika szerepét a vállalkozások életében, majd pedig konkrét, akár változtatás nélkül is felhasználható ajánlásokat mutat be egy etikai kódex elkészítéséhez. A fejezet fontos állítása, hogy a jogszabályoknak való megfelelés kiemelten fontos, azonban önmagában nem biztosítja az etikus és a korrupciómentes viselkedést. A vezetők feladata olyan etikai alapok lefektetése, melyek később hozzájárulnak a kockázatok elkerüléséhez és az eredményesebb problémamegoldáshoz.

Az útmutató utolsó fejezete a bejelentőrendszerekkel foglalkozik, melyek célja, hogy ha korrupciógyanús tevékenységet tapasztalnak, tudják, hová fordulhatnak annak bejelentésére.

Lapunk az év elején egy sajtótájékoztatón érdeklődött Orbán Viktor miniszterelnöknél arról, hogy szerinte mekkora a korrupció mértéke Magyarországon és a kormánynak van-e dolga a visszaélések visszaszorításával. A kormányfő elmondta, hogy a korrupció szintje nem nagyobb, mint a nyugat-európai országokban, és a kormány zéró toleranciát tart csak elfogadhatónak az ilyen esetekben. Hozzátette, hogy mindig van mit tenni a korrupció ellen, ahová ő az adócsalásokat is sorolja, amelyek ellen több intézkedés is történt az elmúlt években.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.