Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Segítséget kapnak a kkv-k a vesztegetési kísérletek megakadályozásához.

A kis- és középvállalkozásokat célozza a kormány korrupcióellenes útmutatója, amely a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara honlapján megjelent tájékoztatás szerint készülőben van. A dokumentum a közeljövőben a Pénzügyminisztérium hivatalos honlapján, valamint a kormányzati korrupcióellenes kampány saját oldalán is elérhető lesz.

A miniszterelnök szerint záró tolerancia van a korrupcióval szembenA miniszterelnök szerint záró tolerancia van a korrupcióval szemben

Az útmutató célja, hogy támogatást és iránymutatást nyújtson a kis- és középvállalkozásoknak abban, hogy hogyan előzzék és akadályozzák meg a korrupciót, a nemzetközi vesztegetést és a nemzetközi befolyásolást az üzleti kapcsolataikban - írja a BKIK. A kamara által közöltek szerint még egy jogilag nem kötelező érvényű útmutató is hatékony segítséget nyújthat a korrupcióval, a nemzetközi vesztegetéssel vagy befolyásolással kapcsolatos általános gondolkodás pozitív irányú megváltoztatására, a tudatosság növelésére.

Figyelemre méltó az a megállapítás, mely szerint "a kis és középvállalkozások korrupcióval való találkozása gyakran az állammal való kapcsolódási pontokon valósul meg, ezért a korrupció kiszorításában a hatóságoknak együtt kell működniük a vállalkozásokkal. Ebben igyekszik segítséget nyújtani az útmutató."

Az útmutató nemzetközi kitekintéssel indul, majd a nemzetközi vesztegetés tilalmára vonatkozó legfontosabb tudnivalókkal folytatódik. A vállalkozások szabályos működését (compliance) támogatja a megfelelés biztosítási funkció kiépítése is, melynek célja, hogy elősegítse, hogy a vállalkozás megfeleljen az irányadó jogszabályokban, az általa alkotott belső szabályzatokban foglaltaknak, valamint az erkölcsi, etikai és társadalmi normáknak.

Az üzleti etika is terítékre kerül. Az útmutató előbb ismerteti az üzleti etika szerepét a vállalkozások életében, majd pedig konkrét, akár változtatás nélkül is felhasználható ajánlásokat mutat be egy etikai kódex elkészítéséhez. A fejezet fontos állítása, hogy a jogszabályoknak való megfelelés kiemelten fontos, azonban önmagában nem biztosítja az etikus és a korrupciómentes viselkedést. A vezetők feladata olyan etikai alapok lefektetése, melyek később hozzájárulnak a kockázatok elkerüléséhez és az eredményesebb problémamegoldáshoz.

Az útmutató utolsó fejezete a bejelentőrendszerekkel foglalkozik, melyek célja, hogy ha korrupciógyanús tevékenységet tapasztalnak, tudják, hová fordulhatnak annak bejelentésére.

Lapunk az év elején egy sajtótájékoztatón érdeklődött Orbán Viktor miniszterelnöknél arról, hogy szerinte mekkora a korrupció mértéke Magyarországon és a kormánynak van-e dolga a visszaélések visszaszorításával. A kormányfő elmondta, hogy a korrupció szintje nem nagyobb, mint a nyugat-európai országokban, és a kormány zéró toleranciát tart csak elfogadhatónak az ilyen esetekben. Hozzátette, hogy mindig van mit tenni a korrupció ellen, ahová ő az adócsalásokat is sorolja, amelyek ellen több intézkedés is történt az elmúlt években.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.