9p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Végül olyan magasra csapott a koronavírus harmadik hulláma az országban, hogy a kormánynak lépnie kellett: jönnek megint a szigorítások. Gulyás Gergely bejelentése azonban sokkal több kérdőjelet hagyott maga után, mint amennyi bizonyosságot. Számba vettük a legfontosabb kérdéseket arról, hogy hogyan alakul át - megint - az életünk.

A koronavírus harmadik hullámának elhatalmasodása miatt megint bezár az ország, jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A miniszter nem bontotta ki a kormánydöntés minden szirmát – feltehetőleg azért, mert egyes részletekről még nincs megegyezés. Ahogy Gulyás mondta, a zárást érintő teljes képért érdemes lesz meghallgatni Orbán Viktor péntek reggeli interjúját a Kossuth Rádióban, és persze figyelni kell a Magyar Közlönyt, mert az intézkedések akkor lesznek hivatalosak, ha ott megjelennek kormányrendeletként.

Amit eddig Gulyás kimondott, azok a következők voltak: április 7-ig bezárnak az óvodák, iskolák, március 8. és 22. között bezár minden üzlet, kivéve a létfontosságúakat, mint az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak. Március 8. és 22. között továbbá leáll minden szolgáltatás, leszámítva a magánegészségügyet. Bezárnak a konditermek is. A parkokat továbbra is lehet látogatni, és kültéren sportolni is szabad – távolságtartás mellett – de közterületen mindenhol kötelező lesz a maszkviselés. Az eddig a vendéglátóiparnak, szállodaiparnak biztosított bértámogatást, adókedvezményeket pedig kiterjesztik az összes olyan szektorra, amelyet érintenek a ma bejelentett szigorító intézkedések. És a határforgalmat érintő szigorítások is érkeznek.

Gulyás Gergely bejelentése több kérdőjelet hozott, mint bizonyosságot (Fotó: MTI)
Gulyás Gergely bejelentése több kérdőjelet hozott, mint bizonyosságot (Fotó: MTI)

A részletszabályok ismerete nélkül nem lehet pontos képet adni arról, mi vár az országra a következő két hétben-egy hónapban, de amennyire lehetséges, mégis kísérletet teszünk rá. Ebben az – egyelőre – képlékeny helyzetben elsőként azokat a területeket igyekeztünk megvizsgálni, melyek sorsa Gulyás bejelentése után már biztos.

Az iskolák már ma kiürülhetnek

Gulyás az oktatási-nevelési intézmények bezárásáról nem fogalmazott egyértelműen, azt legalábbis nyíltan nem mondta ki, hogy ezek bezárása is március 8-tól értendő-e, csak azt mondta, hogy egy hónapig kell zárva tartaniuk, és a zárási időszak végpontja április 7. Ennyiből az óvodák és általános iskolák zárva tartási kötelezettsége akár már péntektől is élhet.

Egyelőre tehát nem tiszta, hogy a többi egységhez hasonlóan ők is csak hétfőn kényszerülnének-e bezárni a kapuikat, de úgy tűnik, hogy az intézmények inkább már addig sem várnak. Családos munkatársunk röviddel a Kormányinfó után rögtön megkapta az e-mailt a gyerekei általános iskolájától, melyben a következő szöveg áll:

„A mai kormányinfón bejelentették, hogy március 8-tól az általános iskolákat bezárják április 7-ig. A következő hetek munkarendjéről az EMMI határoz, amint erről rendelkezünk majd pontos információval, tájékoztatni fogunk Benneteket.

Kérjük, hogy a mai és a holnapi napon az iskolából vigyétek el a gyermekek felszereléseit, amire az otthoni tanuláshoz szükség lehet.”

A bölcsődékről azonban nem tudni semmit, azokról Gulyás nem beszélt.

„Felháborító, hogy a ruha- és cipőboltokkal fizettetik meg a plázák fenntartását”

Erről beszélt most nekünk több érintett üzletlánc vezetője is. Mint mondták, a zárás súlyosan és méltánytalanul tovább nehezíti a nem alapvető cikkeket árusító üzletek helyzetét, főleg a bevásárlóközpontokban lévőkét. Nem csupán arról van szó, hogy két hétre kiesik a forgalom (az egyébként hónapok óta zuhan), magyarázták, hanem arról, hogy a közös költséget a bezárás alatt is kifizettetik, mint ahogy már egy éve kevéssé veszik figyelembe a forgalom ingadozását.

„A közös költség megfizetésével mi tartjuk el a plázákban lévő élelmiszeráruházakat, gyógyszertárakat, drogériákat. Üzlethálózataink már hónapok óta ezen felül küzdenek a készletezési, a raktározási és a szállítási plusz költségekkel” – mondta felháborodottan Sugár György, a több mint ötven egységet üzemeltető Boston Group ügyvezetője. Nagyon kevésnek véli, hogy a kormány kiterjeszti a bértámogatást. Szerinte foglalkoznia kellene a tavaly év végén kidolgozott javaslatcsomaggal, abban a csomagban egyebek mellett azt kérték, hogy csökkentsék a bérleti díjat 50 százalékkal 2020 szeptembere és 2021 májusa között. Ezen kívül legalább másfél-két évig forintosítsák a bérleti díjakat és legalább 18 hónapra, 15 százalékkal mérsékeljék a forgalmi adót 2021. januártól kezdve.

Az üzletember annak is hangot adott, hogy nem biztos a két hét múlva történő esetleges nyitás. (A kormányinfón is fokozatos nyitás lehetőségéről beszélt Gulyás Gergely miniszter - a szerk.) Szerinte az iskolákhoz hasonlóan egy hónapról van szó, most nem mertek vagy akartak két hétnél hosszabb időt bejelenteni.

„Égnek a vonalak, bérlőtársaimmal most nagyon egyeztetünk” – mondta Csordás Norbert, a Bevásárlóközpontok Bérlőinek Érdekvédelmi Egyesülete szóvivője. Úgy tudja, hogy a megjelölt zárás idejére, vagyis két hétig nem kell fizetni a bérleti díjat. Hozzáfűzte még, hogy most még súlyosabb a helyzet, hiszen a ruházati és cipőüzletek forgalma hónapok óta meredeken esik, sok elbocsátás volt és a bejelentett kétheti bértámogatás kevés. Utalt rá, hogy a tavaszi záráskor nyitva lehettek a nem alapvető termékeket árusító boltok, de most le kell húzni a rolót, és csak fokozatos nyitásban reménykedhetnek, mert a járvány még mindig tombol.

Lapunk több bérbeadót is megkeresett, azt mondták, hogy a kormányrendelet megjelenése után reagálnak a fejleményekre.

Kérdőjelből van a legtöbb

Innentől kezdve már nem a kijelentések és felkiáltások, hanem a kérdések szaporodnak. Rendben, nyitva lesznek az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak, hiszen ezek valóban létfontosságú üzletek – de mi a helyzet a dohányboltokkal? Akármilyen abszurdan is hangzik elsőre, de azok is létfontosságúak. Tippünk szerint a később nyilvánosságra hozandó rendelkezések ezért a trafikokat is mentesítik a bezárási kötelezettség alól. (Igazunk lett - lásd a frissítést cikkünk alján.)

Pontosan mi lesz az élelmiszerboltokkal? Visszahozzák megint az idősek bevásárlási idősávját? Vagy meghonosítják az Olaszországban, Spanyolországban is alkalmazott megoldást, és létszámlimittel működhetnek csak tovább az ABC-k? Ebben a verzióban egyszerre csak kevés ember mehetne be az üzletbe, és nekik sietniük kellene a bevásárlással. Polchoz oda, árut kosárba, irány a pénztár, aztán kifele, és jöhet a következő turnus. Ez senkinek sem tetszene, de talán tart már ott a korona-számok romlása, hogy reális lehetőségként számoljunk ezzel.

Az Index ma reggeli értesülése szerint Szlovákiához hasonlóan nálunk sem lesz mindegy, hogy milyen maszkban lépünk be az üzletekbe: kötelezővé teszik az FFP2-es típus viselését. De erről Gulyás nem mondott semmit. És az FFP2 maszkok kötelezővé tételét Müller Cecília országos tisztifőorvos sem látja indokoltnak, ahogy arról egy néhány nappal ezelőtti levele tanúskodik. Mindenesetre az ilyen maszkok ára máris elkezdett ugrásszerűen nőni, ahogy azzal az ember a webshopok kínálatát böngészve szembesül.

Egyébként ha valaki mezőgazdasági termelőként vagy zöldségesként izgul, hogy mi lesz a nagybani piaccal, a szerkesztőségünkhöz eljutott félhivatalos információk szerint azt nem zárják be.

Gulyás szavai szerint leáll minden szolgáltatás. Ha valóban nem lesznek kivételek, akkor ez azt jelentené, hogy két hétre a bankfiókoknak is be kellene zárniuk. Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója egy mai sajtótájékoztatón újságírói kérdésre elmondta, várják a végleges szabályokat tartalmazó kormányrendeletet. De - miként az első hullám idején - azzal számolnak, hogy miután alapszolgáltatást nyújtanak, a fiókjaikat a mostani üzletzárások idején is működtetniük kell. Jelasity Radován véleménye azért lényeges, mert egyúttal ő a Magyar Bankszövetség elnöke is. Mint emlékeztetett, a magyar bankok a járvány első hullámában is a fiókjaik 94 százalékát rendben működtették, ami európai szinten is kiemelkedő teljesítmény volt. Ugyanakkor a nyitvatartási időt az új helyzetben a bankok természetesen a kormányzat által meghatározott szabályokhoz alakítják. (A bankfiókok ügyében lásd a frissítést cikkünk alján.)

Minden szolgáltatás leállásával be kell zárniuk például a fodrászatoknak is, úgyhogy mától hétfőig valószínűleg nagy taposás lesz ezekben az üzletekben. És várhatóan nem csak itt: aki ruhát, bútort, szerszámokat akar venni – bármi olyat, ami nem élelmiszer vagy gyógyszer (és talán dohányáru) – annak most kell intézkednie, ellenkező esetben valószínűleg legalább két hetet várnia kell.

Ha valaki most vett tömegközlekedési bérletet, rosszul járt vele, hiszen ahol csak lehet, megint otthonról kell majd dolgozni, ennyiből ez most pénzkidobás volt. A budapesti utasoknak a BKK tavasszal csak tervezett valamiféle kompenzációt  - de a kártalanítást persze országosan is meg kellene oldani.

A kaszinókkal mi lesz? A szerencsebarlangok egészen eddig simán nyitva tarthattak, és egyre szaporodnak azok a tudósítások, melyek arról számolnak be, hogy odabent igazán senki sem tartatja be a vendégekkel a maszkviselési szabályokat. Elég rossz már a helyzet ahhoz, hogy átmenetileg – legalább most – a kaszinókra is lakat kerüljön? Kimondottan pikáns terület, talán már a kormány sem mehet el mellette szó nélkül. (Nem is mentek - lásd a frissítést cikkünk alján.)

Egyelőre tehát sűrűn kavarognak a kérdőjelek, és leginkább annyi látszik biztosnak, hogy a következő néhány hét senkinek sem lesz könnyű az országban.

FRISSÍTÉS: "A ma bejelentett döntésekkel kapcsolatban minden részletszabályozás a holnapi napon jelenik meg. A szolgáltatások körében a zárvatartás természetesen a kaszinókra is vonatkozik, viszont a tavaly tavaszi időszakhoz hasonlóan a bankfiókok és a dohányboltok továbbra is nyitva tarthatnak." - tette közzé cikkünk megjelenését követően a Kormányzati Tájékoztatási Központ - ezzel a trafikokat és bankfiókokat illetően igazolták feltételezéseinket, a kaszinók ügyében pedig elmondták, mi lesz az intézkedés. Ezzekkel kapcsolatban persze csak az a kérdés maradt, hogy a délelőtti tájékoztatásból mindez miért maradt ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!