2020. január 30. 11:12

Magyarországon még nem regisztráltak megbetegedést - hangzott el a Kormányinfón.

A kormány a tegnapi, maratoni hosszúságú ülésén tájékoztatást kapott az országos tisztifőorvostól a koronavírussal kapcsolatban - közölte a mai Kormányinfón Gulyás Gergely miniszter. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrisseb jelentése szerint a vírus jelenlétét Kína mellett például az USA-ban, Kanadában mutatták ki. Eddig a koronavírus 170 halálesetet okozott világszerte. Európa egyelőre kevésbé van kitéve a betegségnek: eddig 4 francia, 4 német és 1 finn megbetegedéséről tudni.

A magyar egeszségügyi rendszer felkészült a koronavírus megjelenésére, de eddig egyetlen igazolt eset sem volt Magyarországon - tájékoztatott a miniszter. Elmondta, hogy soron kívül vizsgálják a gyanús eseteket, arról a tisztifőorvos azonnal tájékoztatást kap. A szaktárcától (EMMI) és a tisztiföorvostól akciótervet kért a kormány. Már jelenleg is vizsgálják a határon átlépőket, például azokat a kínai állampolgárokat is megvizsgálták a határon (Gulyás tájékoztatása szerint megmérték a lázukat), akik busszal érkeztek a minap Prágából.

Testhőmérséklet ellenőrzés a koronavírus terjedése elleni óvintézkedésként (Fotó: MTI/EPA/Rolex Dela Pena) Testhőmérséklet ellenőrzés a koronavírus terjedése elleni óvintézkedésként (Fotó: MTI/EPA/Rolex Dela Pena)

A koronavírussal kapcsolatos ellenőrzéseket a tisztifőorvos irányítja, a védekezésre rendelkezésre állnak a szükséges laboráns, és egyéb eszközök is - a repülőtéren is szolgálatba állítják ezeket.
Gulyás felhívta a figyelmet, hogy a koronavírussal kapcsolatban rémhíreket terjesztők törvénybe ütköző cselekedeteket folytatnak

Elmondta továbbá, hogy a kormány gondoskodik a külföldön, veszélyeztetett területen tartózkodó magyarok hazajöveteléről. Kínában 7 magyar jelezte, hogy idő előtt hazajönne, a hazahozatalukról a francia hatósággal együttműködve próbálnak intézkedni. Ha másként nem megy, akkor a magyar kormány, önerőből fogja ezt megoldani - tette hozzá a miniszter. Mint mondta, a  konzuli szolgálatok folyamatosan rendelkezésre állnak.