2p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Katolikus Egyház több egyházmegyéje és rendje indított szálloda-beruházást az elmúlt években, méghozzá állami pénzből – írja a 24.hu.

Bár az adatok nem nyilvánosak, a lap gyűjtése szerint az ingatlanvásárlásokra, épület-felújításokra és -bővítésekre mintegy 12 milliárd forintnyi állami támogatást használtak fel.

Mikről van szó?

  • A Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya négycsillagos hotelt nyitott Dobogókőn 3,5 milliárd forintból.
  • A bencés rend Kőszegen nyitott hotelt 2020-ban 1,4 milliárd forint állami támogatással. „A szállodát 2022 októberében, az elszálló energiaárak miatt be kellett zárnunk” – közölte a lappal a Pannonhalmi Főapátság.
  • A Veszprémi Érsekség megvette a Séd-patak partján álló Hotel Gizellát. Itt a pontos összeg nem ismert, annyit tudni, hogy az érsekség két éve 40 milliárd forintos állami támogatással hatalmas felújítási és átalakítási munkálatokat kezdett a veszprémi várban.
  • Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye 1,3 milliárd forintos kormányzati támogatásból építette meg a Hotel Adalbert új szárnyát, a Szent Tamás Házat. Az ingatlan háromcsillagos minősítéssel üzemel, az épület 56 szobájában pedig egyszerre 110 vendéget tudnak elhelyezni.

Erdő Péter bíboros - forrás: MTI
Erdő Péter bíboros - forrás: MTI

  • „2020 végén maga Orbán Viktor lepte meg Bábel Balázst, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye érsekét azzal, hogy támogatást adott az éppen eladósorba került, 27 szobás Wellness Hotel Kalocsa megvásárlásához, az érsekség pedig vallási célokra alakította át az állami pénzen megszerzett szállodát” – írja a lap. A kormány 2,1 milliárd forinttal támogatja az érsekség „ingatlanvásárlását, -felújítását és a kapcsolódó beruházásokat.”
  • Az állam ingyen a Szombathelyi Egyházmegye tulajdonába adta a velemi Avar Hotelt, és pénzt is adott a renováláshoz, ám addig húzódott a tulajdonátírás, hogy máig nem történt egyetlen kapavágás sem.
  • Szeged-Csanádi Egyházmegye tavaly augusztusban nyitotta meg a megyeszékhely vadonatúj sporthoteljét, a nettó 3,8 milliárd forintos beruházáshoz szintén járt állami pénz.

- szemlézte a cikket a hvg. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!