8p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A legnagyobb hazai ingatlanos vállalkozások eddig több mint 300 milliárd forintnyi közpénzt szívtak le az MNB Növekedési Kötvényprogramjának segítségével. A pénzt ingatlanfejlesztésekre, kapacitásbővítésre és a hatékonyabb működésre fordítják. Van, aki külföldi terjeszkedését és felvásárlásait fizeti belőle. A nagy sikerre való tekintettel a jegybank megint megemelheti a program keretösszegét. 

Napokon belül újabb 10 milliárd forintnyi, 10 éves futamidejű kötvényt bocsát ki a KÉSZ Csoport a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében. Az építőipari és ingatlanfejlesztő óriás és a kötvény is megkapta a szükséges BB stabil hitelminősítést. Ezzel tovább nőhet a cég által felhasználható pénzhalom, idén márciusban ugyanis már sikerült lebonyolítani egy 20 milliárd forintos tranzakciót.

A WING egyik új fejlesztése, a Gizella Campus irodaház látványterve (forrás: WING)
A WING egyik új fejlesztése, a Gizella Campus irodaház látványterve (forrás: WING)

A hitelminősítő kiemelte, hogy a vállalatcsoport árbevétele és eredményessége is jelentősen javult a 2020-as évben és ezt támasztják alá 2021-es féléves gazdálkodási beszámolói is, valamit pozitívan értékeli a 2022-re és 2023-ra látható már leszerződött munkák magas arányát is. Nem meglepő módon az előzetes tájékoztatóban jelezték: az új forrást is az építőipari kapacitások bővítésére és hatékonyságnövelésre, valamint az egyre terjedelmesebb ingatlanfejlesztési portfólió további erősítésére kívánják költeni.

Ennél is nagyobbat kaszál Orbán Viktor egyik kedvenc ingatlanos vállalkozója, Balázs Attila és az általa vezetett Bayer Construct Zrt. A napokban 10 százalékos túljegyzéssel zárult a kötvénykibocsátása, amiben 29,62 milliárd forintot gyűjtött be 3,92 százalékos éves fix hozammal. Forgóeszközök kiváltására és új beruházásokra szeretnék költeni a pénzt. Lesz is hová fejlődni, a társaság szinte az összes ingatlanos alpiacon ott van. Más NER-es ingatlanos céghez hasonlóan erősen nyomul a Balatonnál, Budapesten több lakóparkot épít és nevéhez fűződik az új zuglói városközpontba tervezett pláza és szolgáltató központ projektje is. Építőipari üzemet is épített, részben kormányzati támogatásokkal.

Nagy lendületben van a közvetve magyar többségi tulajdonba került Globe Trade Center (GTC) is, amelyet az év közepén a Fitch Ratings a BBB- befektetői kategóriába helyezett stabil előrejelzéssel. A Moody’s Investors Service értékelése pedig a Ba1 kategóriába sorolta a céget és pozitívra minősítette befektetői kilátásait. A GTC a hitelminősítést az 500 millió eurós Eurobonds zöldkötvény-kibocsátására készülve kapta, amely tovább erősíti a cég áttérését fedezett hitelekről túlnyomórészt fedezet nélküli finanszírozásra. Tavaly megközelítőleg 110 millió eurónyi forrást vontak be elsőbbségi fedezetlen kötvények formájában, a pénzt a hitelek rugalmasabb törlesztésére, új fejlesztésekre és itt is felvásárlásokra fordítják.

A GTC 2,1 milliárd euró értékű ingatlanportfóliója irodai és kiskereskedelmi jövedelemtermelő ingatlanokat foglal magába Lengyelországban és öt közép-kelet-európai ország fővárosában. A társaság a közelmúltban bejelentette belgrádi irodai portfóliójának 2 millió euróval meghaladó könyv szerinti értékben történő értékesítését. Az így felszabaduló forrásokat főleg lengyel és magyar projektekbe fektetik.

Budapesten jelenleg egy új irodaprojektet fejleszt: a Pillar, egy 29 000 négyzetméteres A-osztályú irodaépületet, ennek 96 százalékát már előre kibérelte az Exxon Mobil. Az ügynökségek pozitívan értékelték a GTC hosszútávú befektetőjét és fő részvényesét, az Optimát is, amely az MNB Alapítvány pénzét kezeli. A részvények 66 százalékát birtokló cég teljes mértékben támogatja a vezetés cselekvési tervét – utaltak a magyar tulajdonosokra.

A kormánybarát kézben lévő Appeninn (amiből nem régen kiszállt Tiborcz István, a miniszterelnök veje és Mészáros Lőrinc is - a szerk.) az elsők között ugrott rá az NKP-csapra. Már 2019 végén, alig pár hónappal a program elindítása után 20,1 milliárd forint értékű, 10 éves futamidejű kibocsátást hajtott végre 3,44 százalékos éves hozammal. Előzőleg részben azért is kaphatta meg a szükséges nemzetközi hitelminősítést, mert eldöntötte, hogy megszabadul a fókuszterületén kívül eső kockázatos ingatlanoktól, illetve akvizíciókra fogja költeni a friss tőkét.

Egyre csak hízik az NKP

Az MNB 2019-ben elindult Növekedési Kötvényprogramja (NKP) során a nem pénzügyi vállalatok által kibocsátott, minimum B+ minősítéssel rendelkező kötvényeket vásárol. A program annyira megtetszett a cégeknek, hogy már háromszor emelték a keretösszeg felső határát. Most 1550 milliárd forintnál tartanak, és nem kizárt, hogy megint sor kerül erre. Közben 20 évről 30 évre emelték egy-egy kötvénysorozat maximális futamidejét, és 50-ről 70 milliárd forintra növelték az MNB által egy vállalatcsoporttal szembeni maximális kitettséget. Eddig általában 10 éves volt a futamidő és fix kamatozású a konstrukció. A jegybank az elsődleges piacon általában az adott papírok felét megveszi, de igen gyakori, hogy a másodlagoson is vásárol, ám sohasem a teljes mennyiséget.

Szép summát mondhat magáénak a szintén egészpályás letámadást folytató WING is, amelyik szeptember közepén 25,3 milliárd forint névértékben zöldkötvényt bocsátott ki, ugyancsak a jegybanki program keretében. Itt a hozam 3,43 százalék lett. Vállalta, hogy kizárólag környezetbarát projektekre és eszközök finanszírozására használja fel a pénzt. Előre leszögezte, hogy az új ingatlanok (irodaházak, hotelek) esetén minimum BREEAM "Very good" vagy LEED "Gold" környezetvédelmi minősítést céloz meg. Előbbi mellett a zöldkötvényekből befolyt összegből meglévő ingatlanjai felújítására is fordít azzal a céllal, hogy minimum 30 százalékkal csökkentse azok üvegházhatású gázkibocsátását.Természetesen nem öncélú ez a vállalás, hiszen manapság sokkal nehezebb eladni egy üzleti ingatlant az ilyen nemzetközi környezetvédelmi minősítés nélkül. A nagy intézményi befektetők szinte nem is foglalkoznak olyanokkal, amik nem szerezték meg ezeket.

Az üzleti célú ingatlanhitelek feltételeinek változására ható tényezők (forrás: MNB, 2021 október)
Az üzleti célú ingatlanhitelek feltételeinek változására ható tényezők (forrás: MNB, 2021 október)

Hasonlóan nagy az étvágya a Cordiának, amely saját fejlesztéseit és cégek vagy projektek felvásárlását fedezi az NKP-pénzből. Főleg külföldi tranzakciókról van szó. Éppen egy éve vette meg a brit Blackswan ingatlanfejlesztő társaságot, amelyet gyorsan át is nevezett Cordia Blackswanra, ez a cég az angliai West Midlands régióban 550 millió font értékben valósít meg bérlakásépítési projekteket.

A Cordia már korábban belejött a friss jegybanki pénz hasznosításába, előzőleg az NKP segítségével több lépcsőben megszerezte a Polnord SA lengyel óriás fejlesztőt és a német bérlakás- és városrehabilitációs piacon aktív Argo Poperties NV holland társaság 20 százalékát. A tranzakcióknak köszönhetően a Cordia birtokában lévő területeken felépíthető lakások száma 14.000 fölé emelkedett. Az NKP nagyon bejött neki: 2020 őszén 10 éves futamidejű értékpapírokból a befektetők 36 milliárd forint értékben vásároltak tőle, míg 2019-ben a 7 éves instrumentumokból 44 milliárd forintnyi mennyiséget értékesített a társaság. Az így megszerzett forrásokról is azt mondták, hogy a nemzetközi piacokon és a bérlakásszektorban történő terjeszkedésre használják fel.

Érdekes fejlemény, hogy az ingatlan szektorban nem csupán a fejlesztők és az üzemeltetők, de mindkét nagy közvetítő hálózat is rákapott az NKP-ra. A Duna House (DH) és az Otthon Centrum (OC) a fentiekkel szemben jóval szerényebb összeget, öt milliárd forintnál kevesebbet vont be kötvényein keresztül. Az OC április közepén megtartott aukcióján a tíz éves futamidejű, fix kamatozású, 2,62 százalékos hozamú kötvényeket hozott forgalomba. Itt is nagy volt az érdeklődés, összesen ötmilliárd forint névértéken adtak be ajánlatot a 2,9 milliárd forintos készletre. El is árulta az OC, hogy az ezzel finanszírozott terjeszkedést külföldön képzeli el, méghozzá felvásárlással.

Természetesen az ingatlanos cégek nem csupán az MNB NKP-ján keresztül juthatnak forráshoz, hanem az NHP Hajrá hitelprogramban és persze a kereskedelmi bankoktól is projekthitelek formájában. Az NHP Hajrát lassan kivezetik, pontos statisztika azonban nincs arról, hogy mennyi ingatlanos cég élt ezzel a lehetőséggel. Idén az első félévben érdemben nem változtak az üzleti célú ingatlanhitelek feltételei. A jegybank az október végén kiadott előrejelzésében saját felmérésére hivatkozva azt közölte, hogy a bankok mintegy ötöde enyhítést tervez, ám továbbra is fontos szempont marad az óvatosság. Akármire és akárkinek nem adnak kölcsönt, de a KPMG őszi felmérésben részt vevő bankok zöme kifejezetten nyitott volt a jövedelemtermelő projektek finanszírozására, és érdeklődést mutattak az új fejlesztések iránt is.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!