6p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Összevetettük, hogy ma, a negyedik hullám idején, és tavaly, a második hullámban élve milyen számokat mutatott a járványügyi helyzet. Hasonlóságok és különbségek.

Tavaly a második hullám, idén a negyedik hullám járványgörbéje emelkedik. Van egy óriási különbség azonban, hogy közel 6 milióan már megkapták a koronavírus elleni vakcinát. Megnéztük, hogy mindez látszódik-e a számokból is. 

Mindent összevetve, kedvezőbbek az idei adatok a tavalyinál. Fotó: Depositphotos
Mindent összevetve, kedvezőbbek az idei adatok a tavalyinál. Fotó: Depositphotos

Több volt a fertőzött a második hullámban

A grafikonon jól követhető, hogy a 2021-es adatok mennyivel maradnak alatta a tavalyi második hullám napi fertőzöttségi adatainak. Ez alól két kivétel akadt. Az egyik szeptember 1-jén, amikor 8 fővel több fertőzöttet detektáltak a hatóságok, mint 2020-ban, a második hullámban. Szeptember 8-án ugyan megközelíti egymást a két görbe, de a másik kivétel mégis október 7., amikor a két görbe szintén találkozott. Ezen a napon meghaladta a negyedik hullám napi fertőzöttségi adatai a tavalyit, akkor 19 fővel több beteget jelentettek le. Ezt a két napot leszámítva a második hullám kezdetén volt több fertőzött, ebben a pillanatban 386 fővel kevesebb fertőzöttről adott hírt a koronavírus.gov.hu portál, mint tavaly ugyanezen a napon.

Kevesebb napi fertőzött idén

Meglepetésre augusztus 30-án még az idei fertőzésszám volt magasabb, mint a tavalyi, második hullámban mértek, ez azonban – minden bizonnyal az átoltottság növekedésének köszönhetően – teljesen felcserélődött. Azaz szeptember 11-ei fordulóponttal az idei fertőzésszámok tendenciózusan elkezdett alatta maradni a tavalyinak. Így jelen pillanatban 15 719 fővel kevesebb fertőzöttet tartanak nyilván, mint tavaly, ugyanezen a napon.

Összességében kevesebben halnak meg 

A két év halálozási statisztikája már kicsit összetettebb képet mutat, de összességében kijelenthető, hogy a halálozás is kedvezőbb képet mutat a negyedik hullámban. Szeptember 5-6-án egyaránt 3-3 fő halt meg mindkét évben, majd a továbbiakban idén kevesebben hunytak el egészen szeptember 15-ig, amikor nagy ugrás volt tapasztalható. Idén 8 fővel többen haltak meg azon a napon, mint 2020-ban a második hullámban. Aztán szeptember 21-én és még október 5-én is meghaladta az idei halálozás a tavalyit, ám jelen pillanatban az idei, negyedik hullámos adat a kedvezőbb. Tavaly október 11-én 21, idén pedig 10 fő halt meg koronavírus következtében.  

Fordulat a lélegeztetőgépen lévők számában

Augusztus 30-a a közös origó: mindkét évben egyaránt 7 főt kezeltek lélegeztetőgépen. Ám ezek után aggasztó és meglepő, hogy idén több beteg szorult lélegeztetőgépes kezelésre, mint a tavalyi második hullámban, amikor a kormány szigorú járványügyi szabályokat vezetett be, amelyeknek ma nyoma sincs. A tendencia egészen október 10-ig eltartott, amikor jelentős fordult állt be a pillanatnyi adatokban. A mai napon ugyanis gyökeres változás történt, hiszen míg tavaly október 11-én 138 fő, addig idén 109 fő van lélegeztetőgépen. Kérdés, hogyan alakul tovább ez a görbe október folyamán, hiszen láthatóan elindult a negyedik hullám, a delta variáns pedig főként az oltatlanok között terjed és okoz súlyosabb lefolyású betegséget. Az átoltottság ellenére is akkora nyomás helyeződik az egészségügyre, mint egy évvel ezelőtt. 

Kevesebb a kórházban kezelt beteg

Bár augusztus 30-tól a 2021-es adatok a magasabbak, szeptember 9-én már a második hullám alatt marad, csak szeptember 14-én haladja meg ismét a tavalyi adatokat, de azt is csak minimálisan. Szeptember 18-ától azonban ismét felülkerekedik a tavalyi görbe, ami a mai napra egészen szét is nyílt. Jelenleg ugyanis 1252, míg tavaly 715 beteg feküdt kórházban középsúlyos, vagy súlyos koronavírus megbetegedésben.  

Ami érdekesség, hogy most napi 13 ezer PCR-tesztet végeztek el a hétvégén, az összesített három napban, amelynek 5,2 százaléka lett pozitív, míg egy évvel ezelőtt ugyanezen a napon 10 203 tesztből 10,46 százalékánál mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Azaz, annak ellenére, hogy az „alacsony tesztelések országa” vagyunk, reményeink szerint ez kezd változni, s többet tesztelnek, mint tavaly. Ezen túlmenően a pozitív minták számának alakulása is bíztató, hiszen a tavalyi pozitivitás felére csökkent a minták idei koronavírus-találata.

Különbség még ezen kívül az is, hogy:

  • a kormány egy éve még az általános óvintézkedések betartására hívta fel a figyelmet, mint például a maszk használatára a zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön, hogy 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket bezárták. Fontosnak tartották a szociális távolság betartását, valamint a kézmosást, amelyről oly sokat beszélt Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóin. De dübörögtek a hatósági házi karanténok is, amelyet a rendőrség rendelt el sokak számára
  • tavaly október 1-jétől az iskolákban és óvodákban kötelező volt a kormány által biztosított lázmérőkkel a testhőmérséklet-mérése az intézmények kapujában, s ezen a napon 52 óvodában és 22 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, 185 osztálynál és 10 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt. Idén ősszel is előfordult már, hogy osztályokat kellett bezárni és karanténba küldeni, ahol rendkívüli szünetet igen, ám digitális oktatást már nem rendelnek el a diákoknak 
  • ekkor már több, mint egy hónapja a kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom volt érvényben
  • hogy tavaly ilyenkor még csak álmodoztunk a vakcinákról, ma pedig már oltottsági napi adatokat is kapunk. Az idei kedvezőbb számok pedig a járványügyi szakemberek szerint is a közel 60 százalékos átoltottságnak köszönhető.

Összefoglalva jól látható, hogy az átoltottságnak köszönhetően a negyedik hullám sokkal laposabb és kiegyenlítettebb felfutású, mint a korábbi hullámok idején. Ez alól kivételként a kórházi kezelést igénylők és a lélegeztetőgépen lévők számát lehet említeni. A most terjedő delta variáns zömében az oltatlanok körében súlyos lefolyású betegséget is eredményezhet. Tehát az egy évvel ezelőtti és a mostani állapotot tekintve nem lehet azt mondani, hogy az egészségügyre kisebb terhelés hárulna most a negyedik hullám idején. 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!