<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ha csütörtökig nem tesz lépéseket a kormány az elmaradt normatív támogatás kifizetésére, a főváros a teljes közösségi közlekedést is leállíthatja Kiss Ambrus főpolgármesterhelyettes elmondása szerint.

Mint arról már beszámoltunk, a főváros szerint a BKV november 25-éig, azaz csütörtökig lehet képes működni, utána kiürül a közlekedési vállalat kasszája. A főváros ugyanis továbbra is hiába várja a költségvetési törvényben szereplő 12 milliárd forintos normatívát, amelyet az állam ad Budapest közösségi közlekedésének működtetésére.

Kiss Ambrus (Fotó: Bánkuti András)Kiss Ambrus (Fotó: Bánkuti András)

A Népszava megkérdezte Kiss Ambrus főpolgármesterhelyettest, milyen lépéseket terveznek, ha szerda éjfélig sem sikerül rendezni a helyzetet. A főváros folyamatosan igyekszik felmérni, milyen lehetőségei maradtak – válaszolta Kiss Ambrus, majd elmondta, hogy elsőként az utasokat fogják tájékoztatni arról, hogy a kormány nem fizet a szolgáltatásért, a jegy- és bérletvásárló utasoknak pedig megköszönik a hozzájárulást.

Ez viszont aligha fogja meghatni a kormányt, és ha szerda éjfélig nem érkezik meg a támogatási szerződés tervezete, akkor a főváros kénytelen elgondolkozni a közösségi közlekedés korlátozásán. Kiss Ambrus szerint a járatritkítás nem működőképes, mert miközben nem hoz elég megtakarítást, megbolygatná az egymásra épülő közlekedési folyamatok bonyolult rendszerét. A városvezetés ezért a hathatós üzenetküldés érdekében fontolóra vette a közösségi közlekedés teljes leállítását egész Budapest területén.

A leállás idejéről és hosszáról még nem tudott részleteket mondani, de azt elárulta, hogy a korlátozás mértéke nagyban függ attól is, mutat-e a kormány addig hajlandóságot a helyzet rendezésére. Mindenesetre ehhez a döntéshez nem kell közgyűlési felhatalmazás, így a város vezetése saját hatáskörben elrendelheti akár a teljes leállást is. Kiss Ambrus arra ígéretet tett, hogy az utasokat időben értesíteni fogják a közösségi közlekedés korlátozásának módjáról és idejéről.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.