3p

Az MNB 15 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Forrás nyRt.-t a piaci visszaélésekről szóló uniós rendelet megsértése miatt.

A tőzsdei kibocsátó saját értékpapírjai visszavásárlása során hamis, félrevezető jelzéseket adhatott a befektetőknek a Forrás/T és Forrás/OE részvények forgalmát, keresletét és kínálatát, illetve árfolyamát illetően.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárásban vizsgálta, hogy a Forrás Vagyonkezelési és Befektetési nyRt. (Forrás nyRt.) egyes tőzsdei megbízásai és azok alapján létrejött ügyletei során sérültek-e a piaci visszaélésekről szóló európai uniós rendeletben (MAR) foglalt, a piaci manipulációt tiltó rendelkezések.

A tőzsdei értékpapír-kibocsátó közgyűlése 2022 áprilisában felhatalmazta annak igazgatóságát saját Forrás/T és Forrás/OE részvényeinek vásárlására. A Forrás nyRt. a saját részvények megvásárlására a MAR 5. cikke szerinti részvény-visszavásárlási programot nem indított.

A jegybank bírságolt
A jegybank bírságolt
Fotó: MTI

A Forrás nyRt. ezt követően 2022 decemberében és 2023 márciusában jelentős darabszámú Forrás/T részvényre vonatkozó vételi megbízást adott be a Budapesti Értéktőzsdén, amely vételi megbízásokban szereplő részvénymennyiség az adott értékpapírra vonatkozó előző 20 napi átlagforgalmat többszörösen, de akár több százszorosan is meghaladta. Ezeknek a vételi megbízásoknak azonban végül csak töredéke teljesült. E vételi megbízások megtévesztő, félrevezető jelzést adhattak az adott részvény forgalmát, keresletét-kínálatát illetően.

A vételi megbízások emellett többféle módon (a kereskedési könyvben a vételi és eladási oldal szétnyílása nyomán, illetve az ár hosszú távú rögzítésére alkalmasság okán) megtévesztő, félrevezető jelzést közvetíthettek a befektetőknek az adott részvény árfolyamáról is.

Mindezeken felül 2022 decemberében és 2023 márciusában több kereskedési napon a Forrás nyRt.-nek a két részvényre vonatkozóan teljesült egyes kötései (amely időszakban egyébként a kibocsátó teljesült kötései az értékpapírok forgalmának magas hányadát adták) jelentős mértékben húzták el a részvények árfolyamát a tárgyi ügyleteket megelőző utolsó kötések árához képest.

A Forrás nyRt. összességében egyes vételi megbízásainál a piaci körülményeket gyakorlatilag figyelmen kívül hagyva határozta meg az azokban rögzített mennyiséget és árat. Félrevezetésre, megtévesztésre alkalmas jelzéseivel így sértette a pénzügyi eszközök kereskedésének tisztaságát és átláthatóságát, ezáltal a tőkepiac integritását is.

A feltárt problémák miatt az MNB ma közzétett határozatában megtiltotta a Forrás nyRt.-nek a MAR piaci manipulációt tiltó előírásainak ismételt megsértését, 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a társaságra és tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést tesz.

A bírságösszeg kapcsán súlyosító körülménynek minősült egyebek mellett, hogy a tiltott piaci manipulációt egy nyilvános értékpapír-kibocsátó több kereskedési napon és több, a MAR által tiltott magatartásformával követte el. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy az érintett részvények nem szerepelnek a BUX, BUMIX vagy CETOP részvényindexekben.

Az MNB e jogsértés kapcsán felhívja a figyelmet a MAR 5. cikkében szabályozott, a részvény-visszavásárlási programokra vonatkozó mentesség intézményére. Az ott megjelölt, valamint a kapcsolódó uniós rendeletben szereplő szabályoknak történő maradéktalan megfelelés esetében ugyanis az adott kibocsátó a saját részvények visszavásárlása kapcsán mentesül a bennfentes kereskedelem és a piaci manipuláció tilalma alól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!