4p

Az Orbán-kormány gondosan odafigyelt arra, hogy ne csak a kormányközeli nagyvállalkozók nyerjenek milliárdokat szállodaépítésre, hanem szerte az országban - a 19 fős zsákfalutól Hajdúszoboszlóig - néhány millió forinttal azért a kisvállalkozókat is megtámogassa. Budapest nem kap semmit.

Budapesten kívül gyakorlatilag Magyarország valamennyi településén akad egy boldog nyertese a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiírt Kisfaludy-pályázatoknak. A Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó MTÜ hétfőn hozta nyilvánosságra a nyertesek listáját, amiből kiderült: összesen 13 471 vidéki szálláshely tulajdonosa kaphat augusztus folyamán szobánként egymillió forint vissza nem térítendő támogatást, összesen mintegy 45 milliárd forintot a kormánytól.

Megnéztük a listát, hogy mely településeken található a legtöbb szerencsés nyertes. Ez alapján úgy tűnik, hogy gyakorlatilag fél Hajdúszoboszló pezsgőt bonthat, mert összesen 734 hajdúszoboszlói magánszemély vagy cég pályázata nyert 1-7 millió forint közötti állami támogatást. Budapest a hazai turizmus központja, de a fővárosban nem kap senki egy fillér támogatást sem, ellenben az ország második leglátogatottabb üdülőhelyén szinte minden szálláshely tulajdonosa örülhet a kormányzati ingyenpénznek. Íme néhány település, ahol a legtöbb pályázat nyert:

 • Hajdúszoboszló 734
 • Siófok   683
 • Hévíz  267
 • Balatonfüred  255
 • Pécs 161
 • Zalakaros 170
 • Szeged 148
 • Miskolc 117
 • Keszthely 144

A nyertesek listája szerint Magyarország egyik legkisebb településén, a mindössze 19 lakossal rendelkező borsodi zsákfaluba, Debrétébe is jutott 4 millió forint. Tokaj város polgármestere pedig ahhoz tudott gratulálni a Facebook-oldalán, hogy a Kisfaludy-program magánszálláshely fejlesztés pályázatán 47 tokaji projektet támogatottak, összesen 166,5 millió forint értékben. Tehát a tokaji nyertesek átlagban 3,5 millió forintot kapnak a kormánytól.

Számos önkormányzat is várhatja a pénzt: Komáromtól Gyuláig összesen 49 önkormányzati pályázat nyert néhány millió forintot, de érdekes módon állami tulajdonban lévő társaságok is sikeresen pályáztak az állami pénzre. Például a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. 7 millió forintot várhat a számlájára, míg a Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt.-nek két pályázata is nyert, amivel 12 millió forinttal számolhatnak a szintén állami MTÜ-től.

Persze több olyan nevet és céget találtunk a listán, akiknek a neve többször is felbukkan, de van egy abszolút rekorder: a Cserkeszőlő Apartman Kft.-nek 41 pályázata nyert 600 ezer és 1,8 millió forint között összegeket. A tulajdonos Gácsi Gyula a cserkeszőlői Solaris Apartman Resort vezetője, ahol így az összes apartmant külön pályázati pénzből újíthatják fel. De van még néhány többszörös nyertes:

 • Salvus Family Bt.-nek 8 pályázata nyert 1-1 millió forintot
 • Stílus és Pihenés Kft. 7 pályázata nyert 1-2 millió forintot
 • BPR Consult Kft.-nek pedig 6 pályázata nyert 2-3 millió forintot

És az a legjobb az egészben, hogy Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója előre bejelentette: egyszerűsített elszámolás vonatkozik a pályázati források felhasználására, csak szúrópróbaszerű ellenőrzést tartanak a megvalósítást követően. Magyarán a nyertesek jelentős részét jó eséllyel senki nem fogja ellenőrizni, hogy az elnyert 1-8 millió forintos támogatást tényleg a szálláshely fejlesztésére költötték vagy esetleg egy karib-tengeri álomútra.

Lapunk korábban megírta, hogy már nem lehet annyira ellenséges a viszony Orbán Viktor miniszterelnök és Simicska Lajos, a Fidesz volt pénztárnoka között, ugyanis a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által kiírt Kisfaludy-pályázaton Simicska Lajos családjának érdekeltségében maradt cége, a Hárskúti Mezőgazdasági Zrt. is nyert  ötmillió forintot panziófejlesztésre - derült ki az MTÜ által publikált döntési listából

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!