<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p


			
		
		


		
		

Dorosz Dávid készülni akar a 2022-es választásokra.

Dorosz Dávid a közösségi oldalán jelentette be, hogy benyújtotta lemondását a főpolgármester-helyettesi tisztségéről Karácsony Gergely főpolgármesternek, év végi hatállyal. Dorosz a klímavédelemi és fejlesztési feladatokért felelt az önkormányzatban.

Karácsony Gergely és Dorosz DávidKarácsony Gergely és Dorosz Dávid

A közösségi posztjában azzal indokolta a távozását, hogy a 2022-es választásra aktív politikai cselekvéssel akar készülni. Dorosz szerint az Orbán-kormány "bosszúpolitikát" folytat Budapest ellen. Mint írta:

Az elmúlt egy évben így is néhány illúziónkat elvesztettük, a kormány nem csak gáncsol, de a kivéreztetés és ellehetetlenítés politikáját folytatja velünk szemben. Ilyen körülmények között még büszkébbek lehetünk az elért eredményekre. Budapest már ma is zöldebb és igazságosabb, mint egy évvel ezelőtt volt.

A kivéreztetésre a vízszolgáltatási közműadó emelését hozta fel példaként. Erről ezt írta: "csak ezen a héten négy és félszeresére emelték a Főváros Vízművek által fizetendő vízszolgáltatási közműadót, amelynek így évente 3,2 milliárd különadót kell fizetnie. Ez a példa önmagában is bizonyítja: minden szakmai eredmény mellett politikai választ kell adni az újabb és újabb, egyre aljasabb kormányzati támadásokra, Budapest és általában az önkormányzatok kivéreztetésének romboló politikájára."

A bejelentésre a közösségi felületén reagált Karácsony Gergely, aki ezt posztlta.

Dávid azt a tiszteletreméltó döntést hozta, hogy a pozíció és tisztség helyett a munkát választja, hogy a Párbeszédet, illetve a közös ellenzéket segítve kizárólag a kormányváltásért dolgozik. Az elmúlt 30 évben kevés ilyen gesztust láttunk.

Dorosz Dávid mellett  négy másik helyettese van a főpolgármesternek:

  • Gy. Németh Erzsébet, aki a humán területekért felel
  • Kerpel-Fronius Gábor, aki az okosvárosét és részvételiségért felel
  • Tüttő Katalin, aki a városüzemeltetésért felel
  • Kiss Ambrus, aki a pénzügyekért felel (vele készült interjúnk itt olvasható)

Vélemény:

Dorosz Dávid lemondásának nem volt előjele, egy évvel a 2019-es választás után - amikor az ellenzéki erők teret kaptak a politikájuk gyakorlati megvalósítására - nehezen indokolható a döntése. Tény, hogy az Orbán-kormány látványos Budapest-ellenes politikát folytat, ideértve a járványhelyzettel indokolt forráselvonást (gépjárműadó teljes központosítása, a szolidaritási hozzájárulás és a már említettt vízszolgáltatási közműadó emelése), de ezeket a politikai csatákat meg kell vívni, nem elugrani előlük. A Párbeszéd Magyarország politikusának elhatározása akkor nyer értelmet, ha fontos pozíció betöltésére van esélye egy esetleges kormányváltás esetén. A mi olvasatunkban Karácsony Gergely reagálása is a döntéssel kapcsolatos kételyeket erősíti, mert mint írta: "...nehéz szívvel, de a kormányváltás fontosságának tudatában, sok beszélgetés után úgy döntöttem, elfogadom Dávid lemondását."

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.