Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

Dorosz Dávid készülni akar a 2022-es választásokra.

Dorosz Dávid a közösségi oldalán jelentette be, hogy benyújtotta lemondását a főpolgármester-helyettesi tisztségéről Karácsony Gergely főpolgármesternek, év végi hatállyal. Dorosz a klímavédelemi és fejlesztési feladatokért felelt az önkormányzatban.

Karácsony Gergely és Dorosz Dávid
Karácsony Gergely és Dorosz Dávid

A közösségi posztjában azzal indokolta a távozását, hogy a 2022-es választásra aktív politikai cselekvéssel akar készülni. Dorosz szerint az Orbán-kormány "bosszúpolitikát" folytat Budapest ellen. Mint írta:

Az elmúlt egy évben így is néhány illúziónkat elvesztettük, a kormány nem csak gáncsol, de a kivéreztetés és ellehetetlenítés politikáját folytatja velünk szemben. Ilyen körülmények között még büszkébbek lehetünk az elért eredményekre. Budapest már ma is zöldebb és igazságosabb, mint egy évvel ezelőtt volt.

A kivéreztetésre a vízszolgáltatási közműadó emelését hozta fel példaként. Erről ezt írta: "csak ezen a héten négy és félszeresére emelték a Főváros Vízművek által fizetendő vízszolgáltatási közműadót, amelynek így évente 3,2 milliárd különadót kell fizetnie. Ez a példa önmagában is bizonyítja: minden szakmai eredmény mellett politikai választ kell adni az újabb és újabb, egyre aljasabb kormányzati támadásokra, Budapest és általában az önkormányzatok kivéreztetésének romboló politikájára."

A bejelentésre a közösségi felületén reagált Karácsony Gergely, aki ezt posztlta.

Dávid azt a tiszteletreméltó döntést hozta, hogy a pozíció és tisztség helyett a munkát választja, hogy a Párbeszédet, illetve a közös ellenzéket segítve kizárólag a kormányváltásért dolgozik. Az elmúlt 30 évben kevés ilyen gesztust láttunk.

Dorosz Dávid mellett  négy másik helyettese van a főpolgármesternek:

  • Gy. Németh Erzsébet, aki a humán területekért felel
  • Kerpel-Fronius Gábor, aki az okosvárosét és részvételiségért felel
  • Tüttő Katalin, aki a városüzemeltetésért felel
  • Kiss Ambrus, aki a pénzügyekért felel (vele készült interjúnk itt olvasható)

Vélemény:

Dorosz Dávid lemondásának nem volt előjele, egy évvel a 2019-es választás után - amikor az ellenzéki erők teret kaptak a politikájuk gyakorlati megvalósítására - nehezen indokolható a döntése. Tény, hogy az Orbán-kormány látványos Budapest-ellenes politikát folytat, ideértve a járványhelyzettel indokolt forráselvonást (gépjárműadó teljes központosítása, a szolidaritási hozzájárulás és a már említettt vízszolgáltatási közműadó emelése), de ezeket a politikai csatákat meg kell vívni, nem elugrani előlük. A Párbeszéd Magyarország politikusának elhatározása akkor nyer értelmet, ha fontos pozíció betöltésére van esélye egy esetleges kormányváltás esetén. A mi olvasatunkban Karácsony Gergely reagálása is a döntéssel kapcsolatos kételyeket erősíti, mert mint írta: "...nehéz szívvel, de a kormányváltás fontosságának tudatában, sok beszélgetés után úgy döntöttem, elfogadom Dávid lemondását."

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.