5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miért értékelődött le a forint ekkora mértékben az utóbbi hónapokban, s döntögette szinte már naponta a vezető devizákkal szemben a negatív árfolyamrekordokat? Hogyan lehet az, hogy miközben a gázárak már csökkentek, a hazai fizetőeszköz mélyrepülése folytatódott, pedig még kaptunk is halasztást a gázárak kifizetésére? S most már van esély arra, hogy megkapja Magyarország az EU-s forrásokat? Legfrissebb Klasszis podcastunkban főszerkesztőnk, Csabai Károly Nyeste Orsolyával, az Erste Bank makrogazdasági elemzőjével beszélgetett.

Sajnos az utóbbi hónapokban kénytelenek voltunk hozzászokni ahhoz, hogy a pénzünk egyre kevesebbet ér. Kérdés, ennek mi lehet az oka? Talán a folyó fizetési mérleg, azon belül is a külkereskedelmi mérleg jelentős romlása, amelyet az válthatott ki, hogy Magyarország erősen rászorul a gázbehozatalra, azon belül is az oroszországira, és mivel az importáló hazai energiakereskedő cégeknek folyamatosan devizára van szükségük, ez nyomás alatt tartja a forintárfolyamot, praktikusan gyengíti azt?

Ám, ha a gázárak hatására zuhant nagyot a forint, akkor szeptember végétől miért nem erősödik a hazai fizetőeszköz? Méghozzá jelentősen? Hiszen azóta az irányadó, a rotterdami tőzsdén jegyzett TTF-gáz ára a 200 euró/mWh feletti szintről már 50 eurónyit esett (ez 25 százalékos csökkenés!), ám a forint nemhogy hasonló mértékben erősödött volna, hanem éppen ellenkezőleg, csak még lejjebb került, s október közepéhez közelítve valamennyi vezető külföldi devizával (az euróval, a dollárral, a svájci frankkal és az angol fonttal) szemben sorra döntögette a rémisztőbbnél is rémisztőbb történelmi mélypontokat. Vajon mi lehet ennek az oka?

S volt-e hatása annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeptember végén, azt követően, hogy monetáris tanácsa 125 bázisponttal, 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot, bejelentette, megáll a kamatemelési ciklussal, az infláció ellen más eszközökkel fog harcolni? Hiszen azt lehetett látni, hogy e bejelentést követően kezdett szabadesésbe a forint, például az euróval szembeni akkori, 415 körüli árfolyama két hét alatt csaknem 20 egységgel ment feljebb. Ezt annak lehetett betudni, hogy a piac nem volt elégedett azzal, hogy megállt a kamatemeléssel az MNB, noha néhány nappal később a Központi Statisztikai Hivatal közel 26 éve nem látott éves inflációs mértéket (20,2 százalék) ért el?

Ha már infláció, azt már kész tényként kell elfogadnunk, hogy még a szeptemberinél is magasabb lehet a csúcs, hiszen ezt nemcsak az elemzők jelzik előre, hanem nem más, mint maga az MNB, akik ez év végére, a jövő év elejére várják a tetőzést. De vajon milyen szintig mehet még fel a fogyasztóiár-index? 

Sokakat érintő kérdés, vajon mi lesz az energiaárakkal? Ezt már csak azért is aktuális feszegetni, mert ezek járultak hozzá – az élelmiszerek drágulása mellett – a leginkább ahhoz, hogy az éves infláció egyetlen hónap alatt, augusztusra szeptemberre 4,5 százalékpontot ugrott. S az éves szinten átlagosan már 35 százalékkal feljebb ment élelmiszeráraknak hol lehet a teteje?

Vajon nem lett volna logikusabb az árstopokat, az élelmiszerek mellett az üzemanyagokra vonatkozókat leállítania a kormánynak október 1-jével? Már csak azért is, mert az embernek az az érzése, hogy – paradoxnak tűnő módon – stop nélkül az élelmiszerek nem drágultak volna ennyire, hiszen a boltok nem kompenzálták volna a hatóságilag rögzített hat árú termékeken elszenvedett veszteségeiket.

Klasszis podcastunkban egyebek mellett ezekre a kérdésekre kerestük a választ Nyeste Orsolyával, az Erste Bank makrogazdasági elemzőjével.

A beszélgetést itt hallgathatja meg:

A beszélgetést október 12-én, szerdán – tehát a Magyar Nemzeti Bank két nappal későbbi, forinterősítő lépései előtt – rögzítettük.

Hogyan hallgassunk podcastet?

A podcastet a fenti lejátszóval az mfor.hu és a privatbankar.hu oldalán is meghallgathatja.

Az optimális podcast-élményhez a podkaszt.hu korábbi leírását idézzük.

A podkaszt lételeme hogy nem kell helyhez kötve hallgatni. Ezért legjobb élményt a eszközökön nyújtják, legyen az akár telefon, akár tablet. Ebből kifolyólag az ezen eszközökre írt programok is nyújtják a legtöbb szolgáltatást. Például:

- Saját kereshető adatbázis
- Lassított / gyorsított lejátszási sebesség
- Könyvjelzők, fejezetek
- Adásnaplók megjelenítése

Ezeket szinte az összes nagyobb lejátszó tudja, de attól függően hogy milyen eszközön szeretnéd hallgatni,  itt találhatsz párat induláshoz >>

Ezekben a lejátszókban megtalál minket Klasszis podcast néven! Május 10-étől kéthetente új adásainkkal is találkozhat ezeken a linkeken. Addig is:

A műsor oldala az Anchor FM-en >>

Kövessen és hallgasson minket Spotify-on! >>

Podcastünk az Apple Podcasts-en >>

A podcast RSS feedje itt található >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!