TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
	


	
	

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a magyar gazdaság 5 százalékos idei visszaesését jósolja a most közzétett őszi regionális felmérésében és előrejelzésében, szemben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5,1-6,8 százalékos prognózisával.

Újabb fontos előrejelzés látott napvilágot a magyar gazdaság idei alakulásáról. A londoni székhelyű nemzetközi pénzügyi szervezet, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) most közzétett jelentésében azt írja, hogy a Covid-19 miatt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 5 százalékkal eshet vissza 2020-ban, jövőre pedig 4 százalékkal növekedhet.

A 2021-es visszapattanást nagy bizonytalanság övezi a londoni székhelyű szervezet szerint. Fotó: africa-bi.com A 2021-es visszapattanást nagy bizonytalanság övezi a londoni székhelyű szervezet szerint. Fotó: africa-bi.com

A kormány még az év közepén 3 százalékra tette a hazai gazdaság idén várható visszaesését, erre alapozta a 2021-es költségvetést. Ez a prognózis azóta sem módosult, noha Varga Mihály pénzügyminiszter már július végén azt mondta, szerinte a 2020-as recesszió akár az 5 százalékot is elérheti, egyik államtitkára pedig szeptember első felében már 5,1 százalékról beszélt. A híradásokból arra lehetett következtetni, hogy a kormány magáévá teszi a Pénzügyminisztérium (PM) álláspontját, ám ez azóta sem történt meg.

A Magyar Nemzeti Bank sokáig mindenkinél jóval optimistább volt, júniusban még 0,3-2 százalékos növekedést jósolt, noha akkor már senki nem várt pluszos GDP-t. Aztán a féléves, közel 6 százalékos GDP-esés láttán mondhatni, átesett a ló másik oldalára, a Monetáris Tanács szeptemberi ülése után megfogalmazott 5,1-6,8 százalékos csökkenési előrejelzése még a PM-ét is alulmúlja

A piacok és kormányok által irányadónak tartott - de legalábbis nagy figyelemmel követett - EBRD mostani, -5 százalékos prognózisa tehát a PM-éhez van közelebb, gyakorlatilag azzal egyezik meg. A londoni székhelyű szervezet is az 5,8 százalékos első féléves GDP-zuhanással érvel, amelyet elsősorban a nettó export, a beruházások és az idegenforgalmi bevételek visszaesésével magyaráz. Emlékeztet ugyanakkor arra, hogy a munkanélküliségi ráta júniusban 4,9 százalékra ugrott, a januári, 3,4 százalékos történelmi mélypontról.

Az EBRD arra is kitér, hogy a beruházások 9,2 százalékkal csökkentek 2020 első felében az előző év azonos időszakához képest, ami a 2019-es, közel 30 százalékos növekedéshez képest jelentős kontraszt. Ez a jelentős esés a kományzati és jegybanki gazdaságélénkítő intézkedések ellenére következett be - hívja fel a figyelmet a nemzetközi pénzügyi szervezet.

Valamint arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentős beruházások "ragadtak a csőben". Ilyen az elektromosautó-ipari szektorban elhalasztott dél-koreai projektek, a BMW Debrecenbe tervezett gyárának felépítése, a Lidl Budapesthez közeli logisztikai bázisának kialakítása vagy a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése, amit 2025-re toltak el.

Mindazonáltal az EBRD 2021-ben kisebb növekedést vár, mint amekkora visszaesés az idén érheti a magyar gazdaságot. Ráadásul a 4 százalékos jövő évi visszapattanást is nagy bizonytalanság övezi - jegyzik meg -, annak megvalósulása nagymértékben ki van téve a Covid-19 alakulásának. Magyarország számára nagyon fontos, hogyan tud visszaépülni a külső kereslet, ez ugyanis kulcskérdés az exportra termelő hazai cégek, azok között is mindenekelőtt azok számára, amelyek a járműiparban tevékenykednek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.