Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Csabai Károly Csabai Károly

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a magyar gazdaság 5 százalékos idei visszaesését jósolja a most közzétett őszi regionális felmérésében és előrejelzésében, szemben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 5,1-6,8 százalékos prognózisával.

Újabb fontos előrejelzés látott napvilágot a magyar gazdaság idei alakulásáról. A londoni székhelyű nemzetközi pénzügyi szervezet, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) most közzétett jelentésében azt írja, hogy a Covid-19 miatt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 5 százalékkal eshet vissza 2020-ban, jövőre pedig 4 százalékkal növekedhet.

A 2021-es visszapattanást nagy bizonytalanság övezi a londoni székhelyű szervezet szerint. Fotó: africa-bi.com
A 2021-es visszapattanást nagy bizonytalanság övezi a londoni székhelyű szervezet szerint. Fotó: africa-bi.com

A kormány még az év közepén 3 százalékra tette a hazai gazdaság idén várható visszaesését, erre alapozta a 2021-es költségvetést. Ez a prognózis azóta sem módosult, noha Varga Mihály pénzügyminiszter már július végén azt mondta, szerinte a 2020-as recesszió akár az 5 százalékot is elérheti, egyik államtitkára pedig szeptember első felében már 5,1 százalékról beszélt. A híradásokból arra lehetett következtetni, hogy a kormány magáévá teszi a Pénzügyminisztérium (PM) álláspontját, ám ez azóta sem történt meg.

A Magyar Nemzeti Bank sokáig mindenkinél jóval optimistább volt, júniusban még 0,3-2 százalékos növekedést jósolt, noha akkor már senki nem várt pluszos GDP-t. Aztán a féléves, közel 6 százalékos GDP-esés láttán mondhatni, átesett a ló másik oldalára, a Monetáris Tanács szeptemberi ülése után megfogalmazott 5,1-6,8 százalékos csökkenési előrejelzése még a PM-ét is alulmúlja

A piacok és kormányok által irányadónak tartott - de legalábbis nagy figyelemmel követett - EBRD mostani, -5 százalékos prognózisa tehát a PM-éhez van közelebb, gyakorlatilag azzal egyezik meg. A londoni székhelyű szervezet is az 5,8 százalékos első féléves GDP-zuhanással érvel, amelyet elsősorban a nettó export, a beruházások és az idegenforgalmi bevételek visszaesésével magyaráz. Emlékeztet ugyanakkor arra, hogy a munkanélküliségi ráta júniusban 4,9 százalékra ugrott, a januári, 3,4 százalékos történelmi mélypontról.

Az EBRD arra is kitér, hogy a beruházások 9,2 százalékkal csökkentek 2020 első felében az előző év azonos időszakához képest, ami a 2019-es, közel 30 százalékos növekedéshez képest jelentős kontraszt. Ez a jelentős esés a kományzati és jegybanki gazdaságélénkítő intézkedések ellenére következett be - hívja fel a figyelmet a nemzetközi pénzügyi szervezet.

Valamint arra is, hogy a koronavírus-járvány miatt jelentős beruházások "ragadtak a csőben". Ilyen az elektromosautó-ipari szektorban elhalasztott dél-koreai projektek, a BMW Debrecenbe tervezett gyárának felépítése, a Lidl Budapesthez közeli logisztikai bázisának kialakítása vagy a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése, amit 2025-re toltak el.

Mindazonáltal az EBRD 2021-ben kisebb növekedést vár, mint amekkora visszaesés az idén érheti a magyar gazdaságot. Ráadásul a 4 százalékos jövő évi visszapattanást is nagy bizonytalanság övezi - jegyzik meg -, annak megvalósulása nagymértékben ki van téve a Covid-19 alakulásának. Magyarország számára nagyon fontos, hogyan tud visszaépülni a külső kereslet, ez ugyanis kulcskérdés az exportra termelő hazai cégek, azok között is mindenekelőtt azok számára, amelyek a járműiparban tevékenykednek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.