Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

A jegybank szerint 2020-ban a magyar GDP várhatóan 5,1-6,8 százalék között zsugorodik, amit 2021-ben 4,4-6,8 százalék közötti bővülés követhet. A gazdasági teljesítmény 2022 fordulóján érheti el a járvány előtti szintet.

Nagy érdeklődés kísérte, mit mond a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 2020-as GDP-ről, azt követően, hogy a gazdaság az év első felében 6,1 százalékkal csökkent, s a Pénzügyminsztérium (PM) már az 5,1 százalékos recessziót sem tartja elképzelhetetlennek.

Nos, az eddig 0,3-2 százalékos növekedést (!) váró MNB még a PM-nél is szigorúbb prognózissal rukkolt elő: a 0,6 százalékos alapkamatát változatlanul hagyó monetáris tanácsi döntés nyilvánosságra hozatala után egy órával kiadott közlemény szerint "összességében 2020-ban a magyar GDP várhatóan 5,1–6,8 százalék között zsugorodik, amit 2021-ben 4,4–6,8 százalék közötti bővülés követhet. A gazdasági teljesítmény 2022 fordulóján érheti el a járvány előtti szintet".

Pesszimista lett az MNB prognózisa (MTI fotó)Pesszimista lett az MNB prognózisa (MTI fotó)

A költségvetési hiány az MNB szerint a GDP 7-7,5 százaléka körül alakulhat 2020-ban. Mnt írják: "az államadósság-ráta 2020-ban emelkedik, azonban a gazdasági növekedés helyreállításával és a hiány mérséklődésével 2021-től ismét csökkenő pályára áll. A folyó fizetési mérleg egyenlege 2020-ban kismértékű hiányt mutat, majd fokozatosan javul. A stabilan fennmaradó külső finanszírozási képesség mellett az ország külső adósságrátái a következő években is mérséklődnek".

Rontott az éves átlagos inflációs előrejelzésén is a jegybank. A 2020-ra és 2021-re egyaránt 3,2-3,3 százalékos három hónappal ezelőtti prognózisukat az idei évre 3,5-3,6, míg a jövő évre 3,4-3,6 százalékosra módosították.

Az éves infláció a Monetáris Tanács szerint szeptemberben még az augusztusi 3,9 százalék közelében alakulhat, majd az év végéig az üzemanyagárak csökkenése és bázishatás következtében fokozatosan mérséklődik. A következő negyedévekben az alapfolyamatok alakulását a gazdaság újraindulásához köthető keresleti-kínálati súrlódások és a gyenge kereslet várhatóan egyre szélesebb körben kibontakozó dezinflációs hatásainak eredője határozza meg. Az alapfolyamatok mérséklődésének időbeli lefutására a gazdaság helyreállításával kialakuló inflációs hatások tartóssága is hatással bír, amit a Monetáris Tanács kiemelt figyelemmel kísér.

A döntés hátteréről 15:30 órakor kezdődik a monetáris politikáért felelős MNB-alelnök, Virág Barnabás sajtótájékoztatója, amelyről lapunk is tudósít.

Elemzői kommentár

„Az alapkamat maradt a helyén, ez nem is jelent meglepetést, mert a piac erre számított. Sokkal nagyobb várakozás előzte meg a döntéshez fűzött jegybanki kommentárt. Az volt a kérdés, hogy a jegybank milyen irányt határoz meg a mostani gazdasági helyzetben. A forint ugyanis az utóbbi napokban gyengülő pályára került, a gazdaság a második negyedévben hatalmas mínuszt könyvelhetett el a járvány miatt, miközben az infláció a jegybanki toleranciasáv tetejénél jár” - értékelte az MNB keddi kommentárját Németh Dávid, a K&H vezető elemzője.

Szükség esetén az egyhetes kamattal stabilizálhatja a piacot

A jegybank most is megerősítette, hogy továbbra is az inflációra koncentrál és az egyhetes betéti tenderekkel, valamint a bankrendszer forint- és eurólikviditását biztosító swaptenderekkel menedzseli a rövid, éven belüli kamatszinteket.

„Ha a forint árfolyama tovább gyengülne a devizapiacon, akkor a jegybank a mostani kommentárja alapján várhatóan az egyhetes betéti kamatot emelheti meg átmenetileg. Egy ilyen lépéssel próbálná meg stabilizálni a piacot” – fogalmazott a K&H szakértője.

Az is kiderült a keddi jegybanki kommentárból, hogy az MNB folytatja a kötvényvásárlási programját, ezzel támogatja az államháztartás finanszírozását. Továbbá növelte a vállalati kötvénykibocsátási program keretét, ezen keresztül pedig a gazdaságot igyekszik élénkíteni.Az MNB a kamatdöntésről szóló kommentár mellett publikálta a legfrissebb inflációs előrejelzését, amelyet szintén fokozott várakozás előzött meg. A friss MNB-prognózis szerint 5,1 és 6,8 százalék közötti GDP-csökkenést vár az idén, ezt jövőre 4,4-6,8 százalékos növekedés követheti. Az MNB szerint ebben az évben 3,5-3,6 százalékos lehet éves átlagos infláció, jövőre pedig 3,4-3,6 százalékos ütemre van kilátás. A jegybanki előrejelzésről Németh Dávid azt mondta: „A jegybanki várakozások megfelelnek a piaci kilátásoknak. Mi például a mostani kilátások szerint az idén 6,2 százalékos GDP-csökkenéssel és 3,6 százalék körüli inflációval számolunk.”

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.