<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A választás tisztaságának védelme érdekében szavazatszámlálásra hív az Unack Democracy, és ebben a témában indított videókampányát Bodó Viktor rendezi, aki közismert magyar művészekkel forgatja a kisfilmeket.

Számolj a demokráciáért! kampány mögött az Unhack Democracy civil szervezet áll. A nevükben található „unhack” kifejezés azt jelenti: egy elromlott rendszer működő állapotba való visszaállítása vagy egy külső támadás által okozott kár elhárítása. Fő céljuk a választások integritásának és tisztaságának megőrzése, illetve olyan eszközök fejlesztése, amikkel az állampolgárok is biztosíthatják a demokratikus rendszer helyreállítását.

Lovasi András csak az egyik szereplője a kampánynak. Fotó: FacebookLovasi András csak az egyik szereplője a kampánynak. Fotó: Facebook

A kampányban 26 közismert előadóművész vesz részt, köztük Csákányi EszterLovasi AndrásLengyel TamásNagy ErvinNagy Zsolt és Bödőcs Tibor, akik Bodó Viktor rendezésében készülő kisfilmekben mutatják be, milyen visszaélések tapasztalhatók a választások körül - írja a 24.hu.

Bodó Viktor a szervezet kutatási anyagait használta inspirációként a kampányban bemutatott videósorozat elkészítéséhez. 

"Ezzel a témával kapcsolatban láttam már előzőleg különböző leleplező cikkeket és videókat, de egyáltalán nem tudtam, mit tehetnék. Ezt a tehetetlenségi energiát bosszankodás és letargia helyett most viszonylag dinamikusan ebbe a projektbe csatornáztam. Magyarországon a szabályok betartásának és betartatásának nincsen kialakult kultúrája. Fejétől bűzlik a hal. A törvényhozók elsőként hágják át a szabályokat és/vagy maguk kényére alakítják azokat random és gyakran alantas egyéni érdekeket szolgálva. Mit várunk, ha már a választásokon is csalás van? Mit várunk, ha már akkor sem teszünk semmit?" - nyilatkozta a lapnak a rendező.

A videók „artivist” műfaja az art és az activist szavak összevonásából keletkezett megnevezés. Olyan alkotásokra használják, amelyek művészi jelleggel és koncepcióval készülnek, de közben társadalmi felhívást tartalmaznak és társadalmi problémára világítanak rá.

"Ez a művészi, kreatív aspektus nagyon fontos, mert az egyszerű, didaktikus üzenetet a művész egyedi módon prezentálja – humorral, iróniával, esetleg szentimentálisan –, így segít abban, hogy a közönség megértse a társadalmi, politikai probléma összetettségét" - magyarázza a videók koncepcióját Bodó, aki azt üzeni azoknak, akik kiábrándultak a demokratikus intézményekből, hogy ideje megragadni az alkalmat, hogy személyesen ellenőrizhessük, minden rendben megy-e. 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.