3p

Hihetetlenül nagy kárt okoz az, hogy az alkalmazottak rosszul érzik magukat az adott cégnél. Egy friss becslés szerint 8800 milliárd dollár esik ki így a világgazdaságból.   

A munkavállalók még boldogtalanabbak, mint amilyen rosszul érezték magukat a koronavírus-járvány alatt a BambooHR platform felmérése szerint, amelyet a világ minden táján működő 1600 vállalat 60 ezer alkalmazottjának adatelemzésével készítettek 2020 januárja és 2023 júniusa között. A munkavállalók nem élnek meg hullámvölgyeket és -csúcsokat, hanem egyfajta belenyugvást és apátiát éreznek.

Számos vállalat érzékelte, hogy a járvány nyomán fontosabbá vált az alkalmazottak számára a munka és a szabadidő közötti egyensúly. Ugyanakkor nem csupán arról van szó, hogy az emberek otthonról akarnak dolgozni. A kutatás szerint az alkalmazottak legfőbb gondja, hogy inkorrekt bánásmódban van részük a munkahelyükön. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a kollégáik tojnak rájuk és a főnökeik agyonterhelik őket - idézte a felmérést a CNBC amerikai gazdasági hírtévé online verziója.

„Az alkalmazottak leggyakoribb panasza azonban az, hogy nem tartják a kezükben a sorsukat – mondta Srikumar Rao, a Happiness at Work (Boldogság a munkahelyen) című könyv szerzője. A Delivering Happiness tanácsadó cég vezérigazgatója, Jenn Lim pedig arról beszélt: a pandémia megmutatta, hogy milyen kevéssé ellenőrizzük az életünket és a karrierünket. Nehéz együtt élni ezzel a felismeréssel.” A gondokat fokozzák a magas infláció okozta megélhetési nehézségek és a cégek szívózása azzal, hogy az embereknek be kellene járniuk a munkahelyükre. Mindez elhinti a bizonytalanság érzésének magvait az emberekben.

Brutális összeget bukik a rosszkedven. Fotó: Pixabay
Brutális összeget bukik a rosszkedven. Fotó: Pixabay

Anyagi kárt okoz a dolgozók rossz hangulata

Az alkalmazottak kétharmada mondta azt 2023 elején, hogy aggódik a gazdaság állapota miatt. Közel felük érezte úgy, hogy rossz a munka-szabadidő aránya az életében – derült ki a Harris Poll/Fast Company felméréséből. Sok dolgozó nem érzi azt, hogy van értelme annak, amit csinál, ez szintén szerepet játszik a munkahelyi rossz hangulatban – ezt már Emily Liou, karrier-tanácsadó mondta a CNBC-nek. Korábban azért voltak elégedetlenek az emberek, mert nem kerestek eleget, vagy nem jutottak elég gyorsan előre a munkahelyi szamárlétrán.

Ma az a gondjuk, hogy nem kötődnek eléggé a munkájukhoz. Nem találják azt kellően izgalmasnak.

A Gallup közvélemény-kutató intézet felmérése pedig arra jutott, hogy a munkavállalók, főként a távmunkában dolgozók elvesztették a kapcsolatukat munkájuk céljával, értelmével. Nincs akivel ezekben osztozhatnának.

A kutatóintézet arra is adott egy becslést, hogy az alkalmazottak motiválatlansága, elégedetlensége mekkora anyagi kárt okozhat. Elképszetően nagy összeg jött ki. A gallupos számítás szerint évente 8800 milliárd dollár - a dollárban kifejezett tavalyi magyar GDP közel ötvenszerese - esik ki ezek miatt a világgazdaság GDP-jéből, ami 9 százalékot farag le a globális gazdaság teljesítményéből. A munkaadóktól ugyan nem várható el, hogy boldoggá tegyék alkalmazottaikat, de az igen, hogy foglalkozzanak azzal, mi teszi őket boldogtalanná a munkahelyükön. A főnököknek nem kell átalakulniuk lelki gondozókká, de értelmes párbeszédet kell folytatniuk beosztottaikkal arról, mi nyomja a lelküket munkájukkal kapcsolatban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!