<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A fizetése annyi lett, mint Kövér Lászlóé, plusz kap még képviselői tiszteletdíjat is. 

Június elején nyújtották be azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében megemelnék Orbán Viktor miniszterelnöki tiszteletdíját. 

Az Országgyűlés keddi ülésén a kormánypárti többség elfogadta a törvényjavaslatot, így tehát a jelenlegi 1,5 millióról Kövér László házelnöki fizetésével egy szintre, vagyis havi bruttó 3,5 millió forintra emelték Orbán Viktor miniszterelnöki tiszteletdíját, írja az index. A kormányfőnek jár továbbá bruttó 1,3 millió forint képviselői tiszteletdíj is.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánFotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A törvényjavaslat mindemellett a miniszterelnök hatáskörébe vonta a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, az államtitkárok, a kormánybiztosok, a miniszterelnöki biztosok és a miniszterelnöki megbízottak illetményéről szóló döntést. 

A Párbeszéd többek között azt javasolja, hogy a miniszterelnök fizetésének felemelése helyett inkább csökkentsék húsz százalékkal a miniszterek, az államtitkárok, a helyettes államtitkárok és a parlamenti képviselők fizetését - tudósított az MTI.

Az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese keddi, online sajtótájékoztatóján azt mondta, tudják, hogy nem ez a fizetéscsökkentés fogja megoldani a válságot, de számításaik szerint évente több mint másfél milliárd forintot lehet vele spórolni. Szabó Tímea úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök egy "megszorító csomagot vetett ki a lakosságra", amit a kormány extraprofitadónak "becéz", de a kiskereskedelmi láncok, a pénzintézetek és a légitársaságok ezt a veszteséget nem fogják "benyelni".

 A Párbeszéd ezért azt is indítványozza, hogy a jövő évi költségvetési javaslatban található "pazarló tételeket" fordítsák az emberek megsegítésére, mert ezekkel akár 400 milliárd forintot is lehetne spórolni. Elmondta, pártja kezdeményezi, hogy például a kaszinók és a "NER építőipari cégei" is fizessenek extraprofitadót.
 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.