7p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


			
		
		


		
		

Az országgyűlési képviselőknek változatlanul kevesebb mint a felére jellemző, hogy az országos átlagot bőven meghaladó fizetését - olykor nem is annyira kevés - mellékessel egészíti ki. Volt, aki naponta több mint 700 ezer forintot keresett 2020-ban. Az mfor.hu az elmúlt évekhez hasonlóan idén is összeállította a képviselők jövedelmi toplistáját.

A magyar országgyűlési képviselők fizetésére nem lehet panasz, az többszöröse az országos átlagfizetésnek, és betöltött pozíciótól függően havi bruttó 1,1 millió forint és 2,9 millió forint között szór. Ha pedig a kormány tagjaként is szerepet kap valaki, akkor azért akár közel 2 millió forintos plusz juttatást is kap havonta. Ennek ellenére - talán a civil életből megmaradt gyakorlatként, vagy talán a több lábon állás jegyében - máshonnan is származik jövedelmük, melyről a napokban leadott vagyonnyilatkozatokban is beszámolnak.

Fotó: MTIFotó: MTI

A leggyakrabban a képviselők őstermelőként is azonosítják magukat, így sokak esetében mezőgazdasági tevékenységből származik plusz bevételük. Ha pedig nem hasznosítják a tulajdonukban lévő termőföldeket, akkor bérbeadják azt, így ingatlan bérbeadása a pluszjövedelem forrása. Ám nemcsak szántót, legelőt, vagy más termelésre alkalmas területet adnak más használatába, hanem lakóingatlanokat is.

Az ingatlanpiaci és agrár-tevékenység mellett akad néhány olyan képviselő is, akinek a vállalkozásából származik - akár igen jelentős - extra bevétele az év során. A vállalkozói jövedelem kivétele, vagyis az osztalék felvétele annyira jól hoz a konyhára egyébként, hogy a toplista élén több olyan képviselő is szerepel - például Gyurcsány Ferenc vagy Seszták Miklós, akinek a parlamenten kívüli gazdasági tevékenység bőven jobban fizet, mint az állampolgárok képviselete.

Nagy vesztesek és nagy nyertesek...

Összesítésünk alapján egyébként a képviselők is megszenvedték a tavalyi, COVID-dal és válsággal terhelt évek, bár ennek ellenére volt, akinek havi jövedelme akár 40-50 százalékkal is növekedett 2019-hez képest. Ilyen növekedésnek köszönhető, hogy a fideszes Seszták Miklós, volt fejlesztési miniszter a második legjobban kereső politikussá avanzsált 2020-ban.

Ez a cikk az Mfor és a Privátbankár Prémium tartalma, csak a lap előfizetői olvashatják teljes terjedelmében.

Prémium tartalmainkhoz a következő lépések után férhet hozzá:

  1. Regisztráljon (adja meg emailcímét és jelszavát)
  2. Válasszon előfizetői csomagjaink közül
  3. Fizessen bankkártyájával

+1 Amennyiben megújuló havi csomagjaink közül választ, az első hónap csak 390 forint mindkét csomag esetében!

Regisztráció

Jelszó visszaállítás / jelszócsere

E-mailen elküldtük a jelszó visszaállításához szükséges információkat. Kérjük, ellenőrizze postafiókját!Még nem regisztrált? Regisztráció itt

Előfizetői csomagjainkról, az előfizetésről részletesen itt olvashat

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.