<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Már van olyan benzinkút az országban, ahol egyszerre mindössze 5 liter benzint tankolhat egy sofőr.

A kút üzemeltetője azt mondta az ATV Híradójának: számára a beszerzés okozza a legnagyobb problémát. Szakértői becslések szerint a hazai töltőállomások tizedét bedönti majd az árstop. Közben szinte soha nem látott mozgások mentek végbe az olaj világpiaci árában.

„Gázolajunk az van, az is korlátozva van, de a benzin, az sajnos 5 literre le kellett vinni a kiadható mennyiséget, hogy még holnap is legyen” – mondja Tilkovics András.

Májusig 200 benzinkút dobhatja be a törölközőt. Fotó: DepositphotosMájusig 200 benzinkút dobhatja be a törölközőt. Fotó: Depositphotos

Az ügyvezető hozzátette, hogy most csak a Molnál tudna üzemanyagot vásárolni továbbadásra, bár korábban más importőrrel volt kapcsolata. Az ehhez szükséges szerződéskötés viszont lassan halad: már két hete várnak a folyamatra.

Közben újabb intézkedéseket jelentett be a kormány.

"Ez nagyon-nagyon megbonyolította  a helyzetet" – véli Bujdos Eszter, aki ezek tisztázása mellett is úgy számol, hogy legalább 200 kis benzinkutat bedönt a hivatalosan május 15-ig érvényben lévő árstop. A Holtankoljak.hu ügyvezetője szerint a kutaknak a 10 százaléka azt fogja mondani, hogy nem folytatja tovább,

 „mert vagy anyagi szinten ellehetetlenült a helyzete, és rákényszerült a döntésre, vagy úgy dönt, hogy ez nem egy olyan piac, ahol lehet hosszú távon, tervezhetően vállalkozást működtetni.”

Bár péntektől idehaza jelentősen csökkent a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára, a világpiacon ismét többet kérnek az olajért. Az elemző úgy látja, a hektikus mozgás fő oka, hogy a szereplők sem tudják megjósolni, mikor születhet meg a békemegállapodás Oroszország és Ukrajna között.

„Oroszország egy nagyon komoly szereplő, napi 5 millió hordó kőolajat, és közel 3 millió hordó kőolajterméket ad el a piacon, tehát az ő kiesésük, vagy az ő meglétük a piacon, az nagy mértékben befolyásolja az árakat”  – fogalmazott Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázpiaci elemzője.

Vagyis úgy számolhatnak, hogyha a konfliktus nem csitul, Oroszország továbbra is lényeges szereplője marad a kőolajpiacnak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.