2p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

1000 fővel nőtt a számuk.

Néhány nap leforgása alatt 2500-ról 3500-ra nőtt azon közszolgák száma, akiknek az állása veszélybe került a kormány leépítési tervei miatt. Az elmúlt napokban folytatott érdekegyeztetési fórumokon derült ki, hogy a korábban beharangozottnál több embert érinthet az elbocsátás. Erről a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete tudósít a honlapján.

Az MKKSZ is jelen volt
Az MKKSZ is jelen volt

Az ágazati ügyek megvitatására több fórum is létezik, a felek több alkalommal is a tárgyalóasztalhoz ültek október végén. A kormányoldal ezeken a tárgyalásokon - amelyek a munkavállalói oldal szerint nem feleltek meg az egyeztetés formai és egyéb követelményeinek - elárulta, hogy mekkora dolgozói létszámot érintenek a leépítési - a kormányzati értelmezésben létszámgazdálkodási - tervek.

Az első tárgyalás alkalmával ezek a számok hangoztak el:

  • A központi közigazgatásban 4188 státuszt érint az intézkedés, ennek 8-10 százaléka tényleges leépítés lesz (a többi hely vagy már eleve betöltetlen, vagy a közszolga nyugdíjba vonulását követően nem töltik be). Ebben a körben összesen 12 357 státuszt tartanak nyilván.
  • A háttérintézményeknél szintén 4188 státusz megszüntetését tervezik, aminek szintén 8-10 százaléka valódi elbocsátás lesz. Itt egyébként összesen 24 206 státusz létezik.

Összesen tehát nagyjából 2500-2600 alkalmazottól tervez búcsút venni az állam a következő időszakban.

Ez volt a helyzet napokkal ezelőtt - és ezek a számok szerepeltek a kormányzati kommunikációban is - de egy későbbi időpontban tartott egyeztetésen, október 26-án már az derült ki, hogy az "esetlegesen összesen érintettek száma 2500-ról 3500-ra emelkedett". Mint ahogy az is világossá vált, hogy a kormányzat tényleg nincs tisztában azzal, mekkora apparátussal működik a közszolgálat, az erre vonatkozó adatok nem teljes körűek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!