TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

1000 fővel nőtt a számuk.

Néhány nap leforgása alatt 2500-ról 3500-ra nőtt azon közszolgák száma, akiknek az állása veszélybe került a kormány leépítési tervei miatt. Az elmúlt napokban folytatott érdekegyeztetési fórumokon derült ki, hogy a korábban beharangozottnál több embert érinthet az elbocsátás. Erről a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete tudósít a honlapján.

Az MKKSZ is jelen volt Az MKKSZ is jelen volt

Az ágazati ügyek megvitatására több fórum is létezik, a felek több alkalommal is a tárgyalóasztalhoz ültek október végén. A kormányoldal ezeken a tárgyalásokon - amelyek a munkavállalói oldal szerint nem feleltek meg az egyeztetés formai és egyéb követelményeinek - elárulta, hogy mekkora dolgozói létszámot érintenek a leépítési - a kormányzati értelmezésben létszámgazdálkodási - tervek.

Az első tárgyalás alkalmával ezek a számok hangoztak el:

  • A központi közigazgatásban 4188 státuszt érint az intézkedés, ennek 8-10 százaléka tényleges leépítés lesz (a többi hely vagy már eleve betöltetlen, vagy a közszolga nyugdíjba vonulását követően nem töltik be). Ebben a körben összesen 12 357 státuszt tartanak nyilván.
  • A háttérintézményeknél szintén 4188 státusz megszüntetését tervezik, aminek szintén 8-10 százaléka valódi elbocsátás lesz. Itt egyébként összesen 24 206 státusz létezik.

Összesen tehát nagyjából 2500-2600 alkalmazottól tervez búcsút venni az állam a következő időszakban.

Ez volt a helyzet napokkal ezelőtt - és ezek a számok szerepeltek a kormányzati kommunikációban is - de egy későbbi időpontban tartott egyeztetésen, október 26-án már az derült ki, hogy az "esetlegesen összesen érintettek száma 2500-ról 3500-ra emelkedett". Mint ahogy az is világossá vált, hogy a kormányzat tényleg nincs tisztában azzal, mekkora apparátussal működik a közszolgálat, az erre vonatkozó adatok nem teljes körűek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.