2018. október 29. 18:29

1000 fővel nőtt a számuk.

Néhány nap leforgása alatt 2500-ról 3500-ra nőtt azon közszolgák száma, akiknek az állása veszélybe került a kormány leépítési tervei miatt. Az elmúlt napokban folytatott érdekegyeztetési fórumokon derült ki, hogy a korábban beharangozottnál több embert érinthet az elbocsátás. Erről a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete tudósít a honlapján.

Az MKKSZ is jelen volt Az MKKSZ is jelen volt

Az ágazati ügyek megvitatására több fórum is létezik, a felek több alkalommal is a tárgyalóasztalhoz ültek október végén. A kormányoldal ezeken a tárgyalásokon - amelyek a munkavállalói oldal szerint nem feleltek meg az egyeztetés formai és egyéb követelményeinek - elárulta, hogy mekkora dolgozói létszámot érintenek a leépítési - a kormányzati értelmezésben létszámgazdálkodási - tervek.

Az első tárgyalás alkalmával ezek a számok hangoztak el:

  • A központi közigazgatásban 4188 státuszt érint az intézkedés, ennek 8-10 százaléka tényleges leépítés lesz (a többi hely vagy már eleve betöltetlen, vagy a közszolga nyugdíjba vonulását követően nem töltik be). Ebben a körben összesen 12 357 státuszt tartanak nyilván.
  • A háttérintézményeknél szintén 4188 státusz megszüntetését tervezik, aminek szintén 8-10 százaléka valódi elbocsátás lesz. Itt egyébként összesen 24 206 státusz létezik.

Összesen tehát nagyjából 2500-2600 alkalmazottól tervez búcsút venni az állam a következő időszakban.

Ez volt a helyzet napokkal ezelőtt - és ezek a számok szerepeltek a kormányzati kommunikációban is - de egy későbbi időpontban tartott egyeztetésen, október 26-án már az derült ki, hogy az "esetlegesen összesen érintettek száma 2500-ról 3500-ra emelkedett". Mint ahogy az is világossá vált, hogy a kormányzat tényleg nincs tisztában azzal, mekkora apparátussal működik a közszolgálat, az erre vonatkozó adatok nem teljes körűek.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.