4p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

De csak a 60. életévüket betöltötteket.

A hamarosan sorra kerülő kormányzati létszámleépítés - amely a hivatalos álláspont szerint 2500 embert érint - kompenzációs csomagjának része, hogy az idősebb alkalmazottak foglalkoztatását a versenyszférában adókedvezménnyel segíti a kormány. A hét elején elhangzot kormányzati nyilatkozatok szerint a 60 évnél idősebb közszolgák esetében a szociális hozzájárulási adó teljes eltörlésére lehet készülni.

Pár hónapot még várni kell
Pár hónapot még várni kell

A parlament honlapján pénteken közzétett adócsomagban valóban találni erre vonatkozó rendelkezést. A törvényjavaslatban az szerepel, hogy a 60. életévüket a felmentésük napján már betöltött, elbocsátott közszolgák foglalkoztatásához legfeljebb a minimálbér négyszeresének megfelelő összeg szerint megállapított adókedvezményt érvényesíthetnek a munkaadók, az erre eső szociális hozzájárulási adóban (valamint a szakképzési hozzájárulásban). Fontos, hogy erre csak addig van lehetőség, amíg az alkalmazott be nem tölti a rá érvényes öregségi nyugdíjkorhatárt. Követelmény még, hogy a közszolgálati jogviszony megszüntetéséről egy igazolást kell kiállítania a foglalkoztatónak.

Ami azt jelenti, hogy az 1958-ban, vagy azt megelőzően születettekre vonatkozik a kedvezmény. A nyugdíjba vonulás időpontja azonban nem egyforma az esetükben: az 1958-ban és azt követően születettek 65 éves korukban vonulhatnak nyugdíjba, míg a korábban születettek ennél hamarabb. Aki például 1955-ben született, tehát idén töltötte be a 63. életévét, 64 éves korában mehet nyugdíjba. Aki 1956-ban, vagyis a most 63 évesek, 64,5 évesen válnak jogosulttá a nyugdíjra. Így, felmenő rendszerben jutunk el fokozatosan addig, míg mindenkire a 65 év lesz az érvényes nyugdíjkorhatár.

Ebből pedig az következik, hogy lesz olyan munkavállaló, aki után mindössze egy évig lehet igénybe venni az adókedvezményt. Pontosabban a törvény e pontja szerint, mert egy másik, még az előző törvényalkotási ciklusban elfogadott jogszabály arról rendelkezik, hogy a saját jogú nyugdíjast alkalmazó vállalkozás mentesül az erre a bérre eső szociális hozzájárulási adó megfizetése alól 2019 januárjáról.

A minimálbér 2018-ban havi bruttó 138 000 forint, de a várakozások szerint 2019-ben 150 ezer forintra emelkedik a teljes munkadiőben adható legkisebb bér.

Mivel a törvényjavaslat nem a garantált bérminimumról tesz említést, amelynek az összege nagyobb - idén 180 500 forint -, a minimálbérrel érdemes számolni. Kiindulva tehát a 150 ezer forintból, a törvény hatályba lépésekor a minimálbér négyszeresének megfelelő, az adókedvezmény alapjaként legfeljebb figyelembe vehető összeg havi bruttó 600 ezer forint lesz. Ami szép fizetésnek számít hazai viszonylatban, bár feltételezhető, hogy a pályamódosításra kényszerülő köszolgák java részét ennél csekélyebb fizetés mellett alkalmazzák majd a cégek.

 

Előfordulhat, hogy valakit több mint 600 ezer forintért alkalmaznak a jövő évben - felvetődik a kérdés, hogy esetükben érvényesíthető-e a kedvezmény. A törvény szövege alapján értelmezésünk szerint igen, maximum a minimálbér négyszereséig ezekben az esetekben is élni lehet az adókedvezménnyel, vagyis e felett kellene megfizetni a munkáltatónak az adót. Erre vonatkozóan a Pénzügyminisztériumtól várható tájékoztatás a közeljövőben.

A munkaadók 600 ezer forint bruttó havi bér esetén összesen 126 000 forint közterhet spórolhatnak meg jövőre, ha a közszolgálatból elbocsátott, legalább 60 éves embert alkalmaznak.

Mivel az adócsomag e pontja 2019. január elsejétől lép hatályba, nem vonatkozik arra a munkabérre, amelyet az idén ősszel elbocsátott közszolga még idén megkeresne új munkahelyén. Az erre az időszakra jutó bér után tehát nem lehet igénybe venni az adókedvezményt, csak a 2019-ben elszámolt bérek után.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!