2p

Egyre több ország csatlakozik Brüsszelhez. Most az ír kormány csatlakozik az Európai Bizottság bírósági eljárásához a gyerekvédelmi törvény ügyében, amely tiltja a melegek 18 éven aluliaknak szóló tartalmakban való ábrázolását. 

Az Európai Bizottság még decemberben indított pert a magyar kormány ellen a gyermekvédelmi törvény ügyében, amelyet homofób kicsengései miatt bírálnak. Már több ország is csatlakozott az Orbán Viktor vezette kabinet elleni perhez, a múlt héten Portugália is beállt Brüsszel mögé, míg a budapesti vezetés ellenkérelmet nyújtott be.

Hétfőn viszont Írország is csatlakozott az eljáráshoz, ezzel pedig kezdenek eloszlani azok a félelmek, hogy az Európai Bizottság magára marad az ügyben.

Immár Írország is letette a voksát. Fotó: Depositphotos
Immár Írország is letette a voksát. Fotó: Depositphotos

Az év elején még kevés ország jelezte, hogy beavatkozó fél lesz az eljárásban, de mostanra sorra jelzik szándékukat az uniós tagállamok.

Az ír kormány vezető személyiségei, köztük Leo Varadkar kormányfő és Micheál Martin miniszterelnök élesen bírálták a 2021-ben bevezetett törvényt, és "orosz típusú", LMBT-ellenes propagandatörvénynek minősítették, így a részvételükre már számítottak Brüsszelben.

A hónap végéig egy emlékeztető kerül a kormány elé, amelyben jóváhagyást kérnek arra, hogy Írország csatlakozzon a Bizottság által az Európai Bíróság elé vitt jogsértési ügyhöz - hivatkozik a Portfolio az Irish Times-ra.

Az emlékeztető Micheál Martin külügyminiszter fogja átvenni. Ha jóváhagyják, ez lenne az első alkalom, hogy Írország csatlakozik a bizottsághoz egy ilyen jogi eljárásban. Ritkán fordul elő, hogy a tagállamok csatlakoznak más tagállamok elleni keresetekhez. 

Írország, Portugália és Belgium mellett egyre biztosabb, hogy Luxemburg és Hollandia beszáll az Európai Bizottság oldalán.

A múlt hónapban Írország támogatta a Benelux-államok nyilatkozatát, amelyben súlyos aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a magyar parlament új törvényeket fogadott el, amelyek diszkriminálják a magyarországi LMBTQI+ közösséget.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!