2020. május 25. 11:34
mfor.hu

Mától bejöhetnek a szerbek és a magyarok, és nem kell karanténba menniük.

Szijjártó Péter bejelentését követően nem sokkal meg is jelent a kormányrendelet a magyar-szerb határ felszabadításáról. A mai Magyar Közlönyben túl sok újdonságot nem tesznek hozzá a röszkei sajtótájékoztatón ismertetettekhez. Ismételjük át azért:

2020. május 25. délelőtt 10 órától minden szerb és magyar állampolgár úgy léphet be a szerb-magyar határon Magyarországra, hogy utána nem kell karanténba mennie.

Új és nyilvánvaló kitétel viszont, hogy:

ha a belépést követő 14 napon belül koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán, akkor ugyanúgy karanténba kell vonulnia,a lakóhelyét, tartózkodási helyét vagy szálláshelyét nem hagyhatja el, és haladéktalanul köteles telefonon értesíteni a járványügyi hatóságot.

Ez a rendelkezés azonban nem ma élesedik, hanem csak mához két hétre, június 8-án.

Fontos még, hogy

a magyar állampolgárral azonos megítélés alá esik azon EGT-állampolgár, aki állandó tartózkodásra jogosult, és ezt a jogát állandó tartózkodási kártyával igazolja.

A határozat azt is kimondja, hogy a fentiek a teherforgalomban történő határátlépésre nem vonatkoznak - hiszen ott eleve nem is volt kötelező karantén, csak megmérték a határon a sofőrök hőmérsékletét, és aki egészséges volt, mehetett a dolgára a 14 nap helybentopogás mellőzésével.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.