3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az üzemanyagok ára a jövő héten várhatóan ismét növekedni fog az emelkedő olajár és a gyengébb forint miatt - derül ki az Mfor Üzemanyagár-figyelő sorozatának aktuális írásából. Így a hazai autósok leginkább csak abban az ígéretben bízhatnak, hogy a benzinár a régiós átlagszint körül alakulhat majd.

Az egy héttel korábbi ármozgások alapján komolyabb árcsökkentés nézett ki a kutakon, hiszen az olaj ára esett, miközben a forint erősödött. Ennek ellenére a Mol gyakorlatilag csak maszatolt az árakkal, hiszen csupán minimális változtatást eszközölt. Ez a következő héten talán abból a szempontból jól jöhet, hogy megúszhatjuk egy kisebb áremeléssel.

Az üzemanyagárak szempontjából volt a héten egy érdekes nyilatkozat. Nagy Márton a Magyar Ásványolaj Szövetséggel és a Mollal történő tárgyalás után azt mondta, a kormány továbbra is arra kéri az üzemanyag-forgalmazókat, hogy törekedjenek a korábbi vállalásuk betartására, azaz a regionális szinten is versenyképes árszínvonalú üzemanyagok biztosítására.

Ha megnézzük a benzinárakat az EU-ban, akkor azt láthatjuk, hogy a középmezőny alján van a magyar átlagár.

Ugyanakkor a régiós árakat összevetve már lenne mit számonkérni a vállalatokon, hiszen csak két országban láthatunk a hazainál magasabb árakat. Ezek közül az egyik Ausztria, ahol a magyarhoz képest sokkal magasabb a bérszínvonal.

Még szomorúbb képet kapunk a gázolajárak vizsgálatakor. Ennél az üzemanyagfajtánál uniós szinten is előbb vagyunk a rangsorban. Vagyis relatív drágábban tankolhatunk dízelt itthon.

A régiót vizsgálva a gázolaj esetén még rosszabb a helyzet, mint a dízelnél, hiszen ennél a típusnál csak Ausztriában látunk a magyarnál magasabb árszintet.

A fentiek alapján érthető, hogy Nagy Márton miért mondta azt, a benzin tekintetében lát esélyt az árak kiigazítására, a gázolaj esetében azonban nem várható, hogy a régiós középmezőnybe kerülnek a magyar árak.

Milyen kilátásokkal vágunk neki a jövő hétnek?

A fogyasztói árak esetén két nagyon fontos tényezőt érdemes figyelni, az egyik az alapanyagok ára, a másik pedig a forint árfolyama. Utóbbi meglehetősen rosszul alakult a héten, hiszen a dollár megközelítette a 362-es szintet, igaz, pénteken visszacsúszott 359 alá, ám az egy héttel korábbi keresztárfolyamhoz képest a magyar fizetőeszköz helyzete így is romlott.

Kérdéses, hogy mennyire lesz mértékletes a Mol? Forrás: Mol
Kérdéses, hogy mennyire lesz mértékletes a Mol? Forrás: Mol

Tetézi a bajt, hogy az olaj árfolyama is érdemi emelkedést mutatott. Ennek hátterében többek között az áll, hogy egyelőre szertefoszlottak azok a remények, amelyek szerint sikerülhet Gázában tűzszünetet kötni. A térségben tovább tartanak a harcok és a szakértők szerint azokat a feltételeket, amelyeket Izrael és a Hamász egymásnak kínált, egyik fél sem kívánja elfogadni. A gázai harcok miatt ugyanakkor továbbra is feszültség van az egész régióban, az amerikai és brit katonai jelenlét, illetve támadások ellenére a Vörös-tengeren továbbra sem biztonságos a hajózás.

A globális ellátást ugyan nem veszélyezteti, de a szakértők szerint a jövőben akár érezhető kiesést is okozhatnak a mind sikeresebb ukrán támadások. Az agresszort ugyanis Kijev az utóbbi hetekben olyan módon próbálja nehéz helyzetbe hozni, hogy orosz olaj- és gázipari létesítményeket támadnak. A héten például az Azovi-tenger partján fekvő krasznodari körzetben található Afipszki finomító volt sikeresen támadott célpont.

A fentiek miatt, annak ellenére is, hogy a héten nem csökkentek az árak, a jövő héten kisebb emelésre számítunk. A benzin a 610 forintos szintig kúszhat fel, a gázolaj pedig a 650-eshez közelíthet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!