5p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram


			
		
		


		
		

Ez különösen a lakossági jelzáloghitelek és a vállalkozói mikrohitelek igénylésében tükröződik, valamint abban, hogy erősödött a kártyahasználat, miközben az online vásárlások aránya növekszik.

Jól kezdte a 2021-es évet az Erste Bank – kezdte az osztrák Erste Group 70, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, illetve a magyar állam 15-15 százalékos tulajdonában lévő hitelintézet elnök-vezérigazgatója, Jelasity Radován az első negyedévet értékelő sajtótájékoztatót. A bank 15,1 milliárd forintos első háromhavi adózott nyeresége közel négyszerese lett az előző év azonos időszakáénak.

Ez a növekedés alapvetően annak köszönhető, hogy míg a működési bevételek 24,1 százalékkal lettek magasabbak 2021 első negyedévében, mint a 2020-asban, addig a kiadások csak 6,3 százalékkal. A pluszbevételek több mint fele egyszeri tételeknek köszönhető, ilyen például a tőzsdei tranakciókból származó közel 2 milliárd forint, miután – ahogy Jelasity Radován fogalmazott – a magyarok ismét felfedezték a börzét.

Az új hitelek kihelyezése a lakossági és a vállalati szegmensben is lassult tavalyhoz képest, habár a hitelállományok a moratórium, a babaváró hitel és az NHP Hajrá hatására nőttek. Az Erste hitelállománya egy év alatt 6 százalékkal bővült, 1822 milliárd forintra, ennek többségét a lakossági tette ki (1041 milliárdot), a vállalati 781 milliárdra rúgott 2021 március végén. 

Az Erste Bank vezére, Jelasity Radován optimista. Fotó: MforAz Erste Bank vezére, Jelasity Radován optimista. Fotó: Mfor

A betétállomány a hitelállománynál sokkal jobban bővült, annak hatására, hogy a moratórium miatt több pénz maradt az ügyfeleknél, miközben a járvány miatti korlátozások nyomán visszafogták a fogyasztásukat. A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – egy év alatt, idén március végére 24 százalékkal, 3867 milliárd forintra nőtt, ezen belül a befektetések aránya 59 százalék volt. A lakossági fogyasztás visszaesése miatt keletkezett megtakarítások a korábbiaknál nagyobb arányban áramlottak értékpapír-befektetésbe – erősítette meg Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója a Jelasity Radován által említetteket.

A lakossági területen az új kihelyezések értéke 18 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, mivel a tavalyi első negyedévben még kevéssé voltak érezhetőek a koronavírus-járvány gazdasági hatásai – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. Ezen belül a jelzáloghiteleknél az újonnan folyósított hitelek értéke 5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit az otthonfelújítási hitel bevezetésének is köszönhetően. A fogyasztási típusú kölcsönöknél a Babaváró hitel nagyrészt kompenzálta a személyi kölcsönöknél tapasztalt – a járvány számlájára írható – elmaradást a folyósításban, az új kihelyezés azonban összességében így is 29 százalékkal csökkent az egy évvel korábbival összevetve. A kisvállalkozók esetében az új kihelyezés 39 százalékos növekedést mutat éves összehasonlításban, ami jól mutatja, hogy a jelenlegi, vírusválságos időszakban sem adják fel, és hisznek magukban.

A vállalati üzletágban a hitelállomány 4 százalékkal 781 milliárd forintra csökkent. Az Erste aktívan vesz részt az NHP Hajrá programban: 2021 március végéig 120 milliárd forint értékben kötött hitel- vagy lízingszerződést. A bank a Nemzeti Kötvényprogramban is jelentős szereplő, tizenegy jegyzést bonyolított összesen több mint 33 milliárd forint értékben – tette hozzá Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Jól kezdték az évet. Fotó: MTIJól kezdték az évet. Fotó: MTI

A hitelállomány továbbra is jó minőségűnek mutatkozik, a nem teljesítő ráta 3,7 százalék volt március végén, szemben az egy évvel korábbi 2,1 százalékkal, miközben a vállalati hiteleknek már csupán a negyede vesz részt a moratóriumban. Az Erste vállalati ügyfelei likviditási szempontból is felkészültek a pandémiás helyzettel járó gazdasági nehézségekre: a vállalati betétállomány 34 százalékkal haladta meg a tavaly március végit, míg a tranzakciós forgalom 15 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

A kis- és középvállalkozások (kkv) esetében a hitelállomány egy év alatt 13 százalékkal gyarapodott annak köszönhetően, hogy a kkv-szegmensben az ügyfél-elégedettségi mutatóban továbbra is piacvezető az Erste. A kereskedelmi célú ingatlanoknál ugyanakkor a hitelállomány 6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg a nagyvállalatok és önkormányzatok esetében 16 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakával összevetve.

A mostani állapot szerint 2021. június 30-án kifutó törlesztési moratórium miatt az ügyfeleknek tavaly márciustól nem kellett kamatot fizetnie. Ezeket a bankok – így az Erste is – 2021-től a lejárat végéig számolja fel, emiatt mesterségesen magasabb lesz a kamatbevételük, hívta fel a figyelmet Jelasity Radován. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.