3p

2022 januárja óta 25 háziorvosi praxist hagytak ott az országban, ezzel már 670 helyen nincs alapellátás az országban. Mindeközben az állam arra készül, hogy a háziorvosi praxisjog kezelését, valamint a szakrendelők fenntartását is átvenné az önkormányzatoktól.

Szinte már hozzászoktunk a tendenciához, hogy folyamatosan emelkednek a betöltetetlen háziorvosi praxisok száma. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő legfrissebb, 2022. június 1-jei adatai szerint immár 670 betöltetlen háziorvosi állás van Magyarországon. Míg az év elején, 2022 januárjában a GKI elemzése szerint 645 betöltetetlen háziorvosi praxis volt, azaz az azóta eltelt fél évben 25 orvos döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg szerződését. A 670 üres praxis 80 százaléka, 537 pedig egy éven túl áll gazdátlanul. Az Országos Kórházi Főigazgatóság honlapján ezzel szemben csak 151 praxishirdetés található, ahol az utolsó háromban Pécelre, Pankaszra és Mezőkövesdre keresnek gyermek háziorvost.

A KSH legfrissebb, 2020-as adatai szerint a 5895 praktizáló háziorvos több mint 63 millió esetet látott el. Ez azt jelenti, hogy egy háziorvosra 10 663 eset jutott, vagyis 43 eset naponta, ami 4,7 százalék több mint 2010-ben. Így egy-egy betegre átlagosan maximum 12 perc jut. A népességfogyás ellenére nőtt az egy háziorvosra jutó lakosok száma (2020-ban 1651 fő, 7 százalékkal több mint 2010-ben). Így hát az üres praxisok helyettesítése miatt a még ellátott praxisokban is romlik a betegek ellátása, mivel a háziorvosok túlterheltsége növekszik.

Megyei szinten a legtöbb háziorvos Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből hiányzik (71), de Budapesten is sok az üres praxis (61), valamint Pest megyéből is rendesen hiányoznak (59). 

A háziorvosi rendszer átalakítási terveiről egyébként épp tegnap beszélt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az IME Országos Egészség-gazdaságtani konferenciáján – tudósított a a Népszava.

Az évek óta betöltetlen praxisok problémáját, egyebek mellett a területi határok módosításával, vagy ahol lehet, ott a körzetek összevonásával orvosolnák. De van olyan terv is, ami szerint a háziorvosi ellátás fenntartói feladatai az önkormányzatoktól az államhoz kerülnének.

A lap szerint Pintér Sándor azzal igyekezett nyugtatgatni a hallgatóságot, hogy nincs szó arról, hogy a háziorvosok a szolgálati jogviszony törvény hatálya alá kerülnének.

A lap szerint most a széttöredezett háziorvosi rendszernek az önkormányzatok az urai, s van olyan pontja az országnak, ahol pénzhiány miatt gyakorlatilag elérhetetlen az alapellátás.

„Ez kormányzati szempontból vállalhatatlan!” – jelentette ki a belügyminiszter.

Ezért a terveik szerint például a körzethatárok módosítása, a feladatellátási szerződések megkötése az önkormányzatoktól az Országos Kórházi Főigazgatóságon (OKFŐ) belül létrehozott úgynevezett praxiskezelőhöz kerülne – ezt már Takács Péter tette hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!