<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Megjelentek a rendeletek az állami intézmények gázfelhasználásának csökkentéséről, illetve a korábban is bejelentett hőmérséklet-maximalizálásról. A szabályozókból kiderül, már október 1-jével hatályba lépnek a rendelkezések.

A kormány a takarékoskodást magán kezdi és 25 százalékos gázfelhasználás-csökkentést írt elő az állami intézmények és gazdasági társaságok részére – írja közleményében a Kormányzati Tájékoztatási központ. Az intézkedéscsomagot Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a szeptember 8-i kormányinfón jelentette be.

Ennek részeként 2022. október 1-jétől a fűtéssel biztosított léghőmérséklet a 18 Celsius-fokot nem haladhatja meg az állami intézmények helyiségeiben és tereiben. A szabályozás alól kivételt képeznek az egészségügyi, a bentlakásos ellátást nyújtó szociális és a gyermekvédelmi intézmények, valamint a bölcsődei ellátást nyújtó intézmények.

A köznevelési és a szakképző intézményekben legalább 18 Celsius-fokot kell elérnie a léghőmérsékletnek, azokban a köznevelési intézményekben pedig, ahol 14. év alattiak gondozása, oktatása zajlik, ott legalább 20 Celsius-fokot kell biztosítani.

A szabályozás részletei a hétfő éjjel megjelent Magyar Közlönyben olvashatók, melyben egyúttal a tűzifa hatósági áras szabályozását is közzétették.