<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Fontos nyugati vezetők tettek látogatást Kijevben, ahol uniós tagjelölti státuszt és újabb fegyverszállítmányt is ígértek. Zelenszkij további orosz szankciókat és gázembargót kér. Mariupol ostrománál ezrével halhattak meg civilek, az oroszok szerint viszont ez továbbra is csak egy különleges hadművelet - pedig már 114. napja tart a háború.

  • Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, Mario Draghi olasz kormányfő és Klaus Iohannis román elnök csütörtökön közösen folytattak megbeszélést Volodimir Zelenszkij ukrán államfővel - a francia elnök esti nyilatkozata szerint mindannyian támogatják, hogy Ukrajna mielőbb tagjelölti státust kapjon az Európai Unióban - írja összefoglalójában az MTI. 
  • Zelenszkij az UNIAN hírügynökség szerint ugyanezen a sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy megvitatta az európai vezetőkkel az Oroszországgal szembeni további szankciók bevezetését is. "Szükség van egy hetedik szankciós csomag egyeztetésére" - szögezte le az ukrán elnök. Kijev szeretné elérni, hogy Oroszországra tovább növeljék a nyugati országok a nyomást, így a hetedik csomagban gázembargó bevezetését szorgalmazza.
  • Zelenszkij közölte, hogy Ukrajna védelmének további erősítéséről is eszmét cseréltek. Ebben a kérdésben szavai szerint vendégei teljes megértést tanúsítottak. Kiemelte, hogy Ukrajna elsősorban további nehézfegyverek, tüzérségi és rakéták elleni légvédelmi eszközök szállítását várja nyugati partnereitől. Macron be is jelentette, hogy országa további hat, Caesar típusú nehéztüzérségi fegyvert ad Ukrajnának. (Franciaország már 12 ilyen fegyvert adott át Kijevnek.) Ezt a tüzérségi eszközt 155 milliméter kaliberű löveggel szerelték fel, amely képes 40 kilométer távolságból célba találni, és egy perc alatt 6-8 lövedéket lő ki.
  • Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön közölte, hogy az Európai Unió alternatív exportútvonalon dolgozik az ukrán búza és gabonafélék Románián keresztül történő kivitelére. "Odessza néhány tíz kilométerre van Romániától" - mondta Macron a TF1 francia televíziós csatornának Kijevből adott exkluzív interjújában. Hozzátette, hogy a gabonát Romániából a Dunán keresztül majd vasúton exportálnák.
  • Súlyos emberi jogi jogsértéseket követhettek el Mariupol ostroma során az orosz csapatok - közölte Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa Genfben. Szerinte eddig 1348 polgári személy, köztük hetven gyerek halálát tudták megerősíteni a városban. "Ezeket a haláleseteket bombázások, harckocsi- és tüzérségi támadások, valamint az utcai harcok során könnyűfegyverek idézték elő" - mondta. A halottak valós száma ráadásul "akár több ezerrel is magasabb lehet" - tette hozzá. A világszervezet adatai szerint a lakóépületek körülbelül 90 százaléka megsemmisült, vagy károkat szenvedett Mariupolban, ahonnan mintegy 350 ezren menekültek el. 

Így menekülnek az emberek Mariupolból, ahol a jelentések szerint a lakóépületek 90 százaléka megsemmisült. Fotó: Depositphotos Így menekülnek az emberek Mariupolból, ahol a jelentések szerint a lakóépületek 90 százaléka megsemmisült. Fotó: Depositphotos

  • Az orosz külügyminiszter szerint Oroszország nem hajtott végre inváziót Ukrajna ellen. Szergej Lavrov a BBC brit közszolgálati televíziónak adott, interjúban megismételte azt a hivatalos orosz álláspontot, hogy Moszkva "különleges hadműveletet" hirdetett meg. Lavrov szerint Oroszország azért indította ezt a hadműveletet, mert semmiféle egyéb módon nem tudta elmagyarázni a Nyugatnak, hogy Ukrajna "bevonszolása a NATO-ba bűncselekménnyel érne fel". Az orosz külügyminiszter megismételte azt a vádat is, hogy Ukrajnában nácik tevékenykednek.
  • A brit fegyveres erők vezetője szerint Oroszország már "stratégiailag elvesztette" az ukrajnai háborút, és most már egy jóval kisebb hatalom, mint korábban. Sir Tony Radakin admirális szerint Vlagyimir Putyin Oroszország szárazföldi erejének 25 százalékát veszítette el, miközben csak apró nyereséget ért el. A PA Mediának adott interjújában azt mondta, hogy Oroszország kezd kifogyni a katonákból és a fejlett rakétákból, és soha nem lesz képes egész Ukrajnát elfoglalni - írja a The Guardian.
  • Újabb amerikai önkéntes eltűnéséről számoltak be a korábbi két fő után. A harmadik amerikai, akit az amerikai külügyminisztérium eltűntként azonosított Ukrajnában, egy tengerészgyalogos veterán, Grady Kurpasi, erősítette meg a CNN-nek a felesége, Heeson Kim. Kurpasi 20 évig szolgált az amerikai tengerészgyalogságnál, 2021 novemberében vonult nyugdíjba. Úgy döntött, hogy önkéntesként az ukránok oldalán szolgál Ukrajnában, de kezdetben nem tervezte, hogy a háború frontvonalában harcoljon. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.