2019. szeptember 30. 15:21
MTI

Szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben, másfél éves mélypontra csökkent a németországi infláció.

Az előzetes adatokon alapján a fogyasztói árak szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest 1,2 százalékkal emelkedtek, az előző havihoz képest nem változtak, elemzők 1,3 százalékos éves és 0,1 százalékos havi áremelkedést vártak.

Fotó: depositphotos.com Fotó: depositphotos.com

A szeptemberi 1,2 százalékos infláció 2018 februárja óta a legalacsonyabb Németországban. Az infláció szeptemberi lassulása a Destatis, a német szövetségi statisztikai hivatal kimutatása szerint elsősorban az energiaárak csökkenésére és az élelmiszerárak emelkedésének mérsékeltebb ütemére vezethető vissza.

Szeptemberben az energiaárak 1,1 százalékkal csökkentek éves bázison az augusztusi 0,6 százalékos emelkedés után, az élelmiszerárak pedig mindössze 1,3 százalékkal emelkedtek, míg az előző hónapban még 2,7 százalékkal.

Augusztusban 1,4 százalék volt az éves infláció, havi bázison a fogyasztói árak 0,2 százalékkal csökkentek. Az európai uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) szeptemberben éves bázison 0,9 százalék volt, havi bázison mínusz 0,1 százalék.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.