2019. szeptember 30. 15:21
MTI

Szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben, másfél éves mélypontra csökkent a németországi infláció.

Az előzetes adatokon alapján a fogyasztói árak szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest 1,2 százalékkal emelkedtek, az előző havihoz képest nem változtak, elemzők 1,3 százalékos éves és 0,1 százalékos havi áremelkedést vártak.

Fotó: depositphotos.com Fotó: depositphotos.com

A szeptemberi 1,2 százalékos infláció 2018 februárja óta a legalacsonyabb Németországban. Az infláció szeptemberi lassulása a Destatis, a német szövetségi statisztikai hivatal kimutatása szerint elsősorban az energiaárak csökkenésére és az élelmiszerárak emelkedésének mérsékeltebb ütemére vezethető vissza.

Szeptemberben az energiaárak 1,1 százalékkal csökkentek éves bázison az augusztusi 0,6 százalékos emelkedés után, az élelmiszerárak pedig mindössze 1,3 százalékkal emelkedtek, míg az előző hónapban még 2,7 százalékkal.

Augusztusban 1,4 százalék volt az éves infláció, havi bázison a fogyasztói árak 0,2 százalékkal csökkentek. Az európai uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) szeptemberben éves bázison 0,9 százalék volt, havi bázison mínusz 0,1 százalék.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 61 767 forintos törlesztőrészlettel és 9,47 százalékos THM-mel érhetjük el. A Budapest Bank Prémium kölcsöne havi 64 152 forintos törlesztőrészlettel és 10,50 százalékos THM-mel lehet a miénk. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!