2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Most egy parlamenti írásbeli kérdésre adott jegybankelnöki válasz fogható fel Varga Mihály pénzügyminiszternek szóló üzenetként.

Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője, valamint képviselőtársa, Vajda Zoltán írásban kérdezték Matolcsy Györgyöt, hogy „Egyetért-e a pénzügyminiszter állításával, miszerint a megugró infláció és a 2022. őszi forintgyengülés elsődleges felelőse az MNB?”. 

Matolcsy György ismét elmagyarázta. Fotó: MTI
Matolcsy György ismét elmagyarázta. Fotó: MTI

A jegybankelnök válaszában többek között azt írta, több oka van annak, hogy a hazai infláció 2022 közepétől elvált a régiós átlagtól:

  • A magyar gazdaság energiaigénye és energiafüggősége magas, ezért az energiaárak emelkedése hazánkat különösen erőteljesen érintette. A magas energiaárak miatt romló folyó fizetési mérleg pozíció az árfolyamot leértékelődési nyomás alá helyezte.
  • Az alacsony versenyképesség inflációnövelő hatását tükrözi, hogy a hazai élelmiszeripar visszafogott termelékenysége következtében a magyar élelmiszerárak érzékenyebbek a globális élelmiszer-alapanyagárak változására. Mindezt súlyosbította a 2022-es év aszályos időjárása is.
  • Az infláció fékezésére bevezetett ársapkák átmenetileg tompították a külső sokkok hazai árakra gyakorolt hatását, de idővel a gazdasági szereplők (termelők és kereskedők) elkezdték kompenzálni az intézkedések hatását. A vállalatok az árkorlátozó intézkedésekből eredő veszteségeiket igyekeztek más termékek árainak emelésével és az árrések növelésével ellensúlyozni, így közvetett módon tovább emelték az inflációt.
  • A régiós országokhoz viszonyított hazai inflációs többlet nagy része az élelmiszerek árának alakulásából fakadt, amelyet 2023 elejétől kiegészített a piaci üzemanyagárak hatása.
  • Az infláció emelkedéséhez hozzájárultak a költségvetési egyenleg javítása érdekében bevezetett adóemelések is. A 2022. júliustól érvényes adóemelések költségét (NETA, jövedéki adó, különadók) a vállalatok nagyrészt vagy teljes egészében áthárították a fogyasztókra. A 2022. júliusi adóemelések összesen 1,6 százalékponttal járultak hozzá az infláció emelkedéséhez.
  • A hazai infláció régiós tendenciáktól való elszakadásában és a gyorsuló árdinamikában jelentős szerepe volt a vállalati profitok emelkedésének is.

Nem ez az első nézeteltérés az MNB elnöke és a pénzügyminiszter között, nyílt színen legutóbb a  szeptemberi Közgazdász-vándorgyűlésen feszültek egymásnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!