<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Szeptember végén fújta le a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a tavaly júniusa óta tartó kamatemelési ciklusát, így nem volt meglepő, hogy mai ülésén a Monetáris Tanács nem változtatott a 13 százalékos jegybanki alapkamaton. Az indoklást Virág Barnabás MNB-alelnök ezúttal a szokásosnál harminc perccel később, fél 4-kor ismerteti.

Az MNB monetáris tanácsa mai ülésén sem változtatott, így az alapkamat maradt 13 százalék. Ez nem meglepetés, miután Matolcsy György jegybankelnök szeptember végén bejelentette, a 2021 júniusától tartó, még 0,6 százalékos irányadó rátánál elkezdett kamatemelési ciklust befejezik.

Nem változott az MNB többi monetáris kondíciója sem. Így az egynapos betét kamata maradt 12,5 százalék, az egynapos fedezett hitelé pedig 25 százalék.

A forint a kamatdöntések napján immár megszokott képét mutatta, azaz libikókázott. Fél 10-ig gyengült, az euróval szemben például a reggeli 403,4-es nyitó szintről csaknem két egységgel, 405,3 fölé, hogy aztán másfél órával később már ismét magasan álljon, akkor az uniós pénzért 402,4 forintot kellett adni a hazai bankközi devizapiacon. Ezt követően ismét gyengülés következett, s a kamatdöntés délután 2 órai bejelentése előtt közvetlenül a forint árfolyama megint rosszabb volt a reggelinél, az euróval szemben 404 felett jegyezték.