1p

Frissítette makrogazdasági prognózisát a Magyar Nemzeti Bank.

A kamatdöntést követően a jegybank közzétette a harmadik negyedéves inflációs jelentésének legyezőábráit a két legfontosabb gazdasági mutatóra, a GDP-re és az inflációra vonatkozóan.

Ezek alapján júniushoz képest pesszimistábbak lettek Matolcsy Györgyék a gazdaság teljesítményét illetően, hiszen a korábbi 0-1,5 százalék közötti növekedési sávot most -0,5-0,5 százalék közöttire módosították. Vagyis minden esély megvan arra a jegybanki szakemberek szerint is, hogy idén recesszióban marad az ország. 

Ami az inflációt illeti, egyre biztosabb, hogy a kormány által várt 15 százaléknál magasabb lesz a fogyasztóár-index mértéke. A jegybank 17,6-18,1 százalék közé várja az inflációt a korábban prognosztizált 17,7-18,5 százalékos sáv után. 2024-re az MNB 4-6 százalék közé várja az infláció mértékét, a gazdasági növekedést pedig 3-4 százalék közé.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!