2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A monetáris tanács nem annyira optimista, mint a kormány.

A keddi kamatdöntéshez csatolt indoklásában tett egy nagyon érdekes megjegyzést a jegybanki kamatdöntő testület.

Valami itt nem stimmel (Matolcsy György és Orbán Viktor)
Valami itt nem stimmel (Matolcsy György és Orbán Viktor)

Ez szerepel a dokumentumban:

"A Monetáris Tanács szerint a GDP bővülése 2018-ban a tavalyinál magasabban, 4 százalék felett alakul, majd - az előrejelzés feltevéseinek teljesülése mellett - 2019-től fokozatosan lassul."

Ez bizony nem az az üzenet, amit Orbán Viktor hallani szeretne. A miniszterelnök az idén áprilisi választás előtt fejezte ki elvárását a leendő pénzügyminiszterével kapcsolatban, mely szerint csak olyan miniszterrel tud együtt dolgozni az új kormányzati ciklusban, aki nem két, hanem négy évre vállalja a 4 százalékos növekedést.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ezek után egy olyan konvergencia programot postázott Brüsszelbe, amely papír szerint megfelel ezeknek a feltételeknek. Holott alig néhány hónappal korábban, egy másik jelentésben még pesszimistább volt a stáb, és a ciklus második felében nem látták esélyét a 4 százalék feletti GDP-nek.

A Matolcsy György vezette tanács álláspontja sem azt sugallja, hogy sikerül befutni ezt a pályát. Tény, legutóbb márciusban publikáltak olyan jelentést - az inflációról -, amiben bemutatták, ők hogyan látják a makrogazdasági kilátásokat, azon belül is a GDP alakulását. Így:

  • 2018: 4,2%
  • 2019: 3,3%
  • 2020: 2,7%

A következő jelentést júniusban publikálják, akkor megtudjuk, frissítették-e a GDP-re vonatkozó számításaikat, teljesíthetőnek tartják-e Orbán álmát a stabil, 4 százalék feletti növekedésről. A Monetáris Tanács mai jelentése azonban nem sok jóval kecsegteti a kormányfőt, illetve pénzügyminiszterét, Varga Mihályt. A "fokozatos lassulás" inkább azt sejteti, hogy a Matolcsy György vezette testület szerint nem tud megragadni a 4 százalék feletti tartományban a GDP.

Pedig a mai indoklásuk már a miniszterelnöki vízió bejelentését követően született, mégsem felel meg maradéktalanul Orbán elvárásainak. Holott a kormányfő nagyon bízik Matolcsyban, magát a "matolcsysta" közgazdasági iskola követőjének nevezte több alkalommal is.

Izgalmakban bővelkedő inflációs jelentésre számíthatunk pár hét múlva.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!