2018. május 22. 14:12
mfor.hu

A kamatfolyosó sem módosult.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén, és a kamatfolyosó sem módosult - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden. A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A jegybanki alapkamat 0,90 százalékon áll 2016. május 25. óta. Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig mínusz 0,15 százalék maradt.

A napokban gyengült a magyar deviza, az euró árfolyama megközelítette a 320 forintos szintet. Kedden azonban korrigált, délelőtt 316-317 forint alatt mozgott az árfolyam. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa keddi ülésén nem változtatott a kamatszinten a piaci várakozásoknak megfelelően. A forint gyengülése nem meglepő, mert a nemzetközi piacokon a dollár erősödött, részben az amerikai kamatemelési várakozások miatt. Az argentin és török gazdaság problémái miatt pedig felerősödtek a félelmek a piacokon, ezért a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint piacán is az eladók kerültek többségbe. A kockázatkerülés a magyar állampapír-piaci hozamokon is látszik: a kötvények másodpiaci hozama május eleje óta 50-60 bázisponttal nőtt. Ez pedig jelentős emelkedésnek tekinthető a korábbi stabil hozamszintekhez képest.Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint hétfőn közelítette meg az euró árfolyama a 320 forintos szintet. Ebben szerepe volt annak is, hogy a magyar bankközi piac az ünnep miatt zárva volt, így alacsony likviditás mellett könnyű volt elmozdítani az árfolyamot. A szakember szerint korai lenne arra számítani, hogy komolyabb forintgyengülés jön a következő időszakban. Egyelőre kérdés, hogy a nemzetközi piacokon átmeneti vagy tartós kockázatkerülésről van-e szó.

A szakember szerint bár a mostani forintgyengülésnek nemzetközi okai vannak, figyelembe kell venni, hogy forintnak ma már gyengébbek azok a támaszai, amelyek a korábbi években stabilan tartották vagy az erősödés irányába terelték az árfolyamot. A folyó fizetési mérlegben felhalmozódó többlet mérséklődik, miközben az infláció gyorsul, közben pedig a magyar jegybank viszonylag laza monetáris politikát visz, a nemzetközi szinten pedig inkább a szigorítás van napirenden.

Németh azt mondja, fontos kérdés, hogy a keddi kamatdöntéshez fűzött kommentárban a magyar jegybankárok milyen utalást tesznek majd a jövőbeni monetáris lépésekre.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.