2019. február 22. 11:10
MTI

Februárban a vártnál nagyobb mértékben, több mint négy éves mélypontra romlott az üzleti hangulat Németországban a müncheni ifo gazdaságkutató intézet pénteken közzétett felmérése szerint.

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) pénteken publikált felmérése alapján februárban a várt 99,0 pont helyett 98,5 pontra, 2014 decembere óta a legalacsonyabbra csökkent a németországi üzleti hangulatot számszerűsítő mutató értéke az előző havi 99,3 pontról.

 

A mutató összetevői közül a gazdasági szereplők aktuális kondíciók megítélését számszerűsítő érték februárra vonatkozóan 103,4 pontra csökkent a várt 103,9 pont helyett a januári 104,3 pontról.

A hat hónapos időtávra vonatkozó kilátásokat számszerűsítő érték pedig 93,8 pontra csökkent februárban az előző havi 94,2 pontról. A piac a januárival megegyező értéket várt februárra is.

A kereskedelmi háború szelét érzik

Az erősen exportfüggő német gazdaság számára az Egyesült Államok globálissá fajuló kereskedelmi vitái nem jelentenek sok jót - a németek különösen amiatt aggódnak, hogy Trump elnök valóban életbe léptet-e (akár 20 százalékos) vámokat az Európában gyártott autókra. Ismerve a magyar ipar szerkezetét és legnagyobb szereplőit, ez a magyar gazdaság számára sem jelentene sok jót.