<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Durva alkatrészhiány lesz a nagy kereslet miatt.

A Roland Berger német tanácsadócég tanulmánya szerint a globális ellátási láncok fokozott volatilitása a jövőben is fennmarad, ez pedig jelentős következményekkel jár majd az építőiparra és építőipari gépekre nézve. A geopolitikai, a strukturális, a környezeti, illetve a működési és reputációs hatások miatt alkatrészhiányra kell számítani. Emiatt a gép- és alkatrészárak az egekbe szökhetnek. A nyersanyagárak emelkedésével együtt ez a folyamat a lakossági és üzleti építkezések további drágulásához vezet.

Daruból is kevés lehet. Depositphotos
Daruból is kevés lehet. Depositphotos

A kompakt építőipari gépek iránti magas kereslet alkatrészhiányt és drágulást idéz elő. Az érettnek számító észak-amerikai és nyugat-európai piacok vizsgálatakor kiderült, hogy az építőipari gépek iránti kereslet még mindig növekvő tendenciát mutat. A sokszorozódó munkaerő-költségek, az elöregedő (és fogyatkozó) munkaerő és a biztonságra helyezett egyre nagyobb hangsúly hozzájárul ahhoz, hogy az építőipari vállalatok minél több feladatot próbálnak gépesíteni.

"Az érett piacok jellegéből adódóan az Egyesült Államokban és Európában az építőipar inkább a javításra és karbantartásra, nem pedig a zöldmezős infrastruktúrára összpontosít, ami jelentősen elősegíti a kompakt gépek értékesítését. A gépvezérlő rendszerek, az épületinformációs modellezés (BIM) integrálása és az önvezető gépek használata mind ezen hatások miatt terjedt el ennyire gyorsan" - fogalmaz Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi partnere.

"A szén-dioxid-mentesítés és a dízelmotoroktól való eltávolodás szintén hatást gyakorol az iparra, bár az alternatív üzemanyaggal működő építőipari berendezésekre való átállás a még legjobb esetben is csak gyerekcipőben jár" - tette hozzá a szakértő.

Mit tehetnek a vállalatok?
Az elmúlt időszakban számos vállalat hozott azonnali ellenintézkedéseket a hiány leküzdésére. Az eredetiberendezés-gyártók (OEM-ek) és az autóipari beszállítók egyre inkább megértik, hogy a jelenlegi válsághelyzetek kezeléséhez szervezeti változtatásokra is szükség van, a félvezetőhiány kezelésére például dedikált munkacsoportokat hoznak létre. A strukturált munkacsoportok bevezetése és ehhez kapcsolódó változások szervezetben való rögzítése jó első lépés, tekintettel a jelenlegi és hosszú távú változékonyságra. Emellett a rugalmas termelési sémák, a termékportfólió priorizálása, a beszállítói skálázás, az ellátási lánc átláthatósága és az ellátási kockázatértékelések további széles körben elfogadott ellenintézkedések.