2018. április 11. 11:38

A tőzsdeindex zuhanása ugyan megállt, de a rubel töretlenül gyengül.

Egyre nagyobb kérdőjellé kezd válni az orosz piacra nehezedő nyomás. Az utóbbi napok diplomácia csatározásai kapcsán néhány elemző már attól tart, hogy a szíriai fronton az oroszok és az amerikaiak akár fegyveres konfliktusba is keveredhetnek. A helyzet ugyan remélhetőleg nem fog annyira eszkalálódni, a befektetők mndenesetre az orosz eszközöktől pánikszerűen kezdtek szabadulni az utóbbi napokban.

Kedden beszámoltunk arról, hogy a hét első napján legyalulták a moszkvai tőzsdét, majd másnap folytatódott a rubel és a részvényindex zuhanása. A részvénypiac 10 százalékos zuhanása után úgy tűnik a pánik elült, és inkább stagnálást láthatunk a moszkvai tőzsdén.

A rubel azonban egyre nagyobb bajban van, hiszen harmadik napja töretlenül esik. Immár a 2014-es esését idézi, amikor az EU-val való diplomáciai összetűzése és a kölcsönösen bevezetett gazdasági szankciók miatt zuhant az orosz fizetőeszköz árfolyama. Számos elemző azonban úgy látja, hogy a megromlott amerikai-orosz kapcsolatok miatt most még komolyabb próbatétel előtt áll a rubel, és történetének legrosszabb hetét produkálhatja az 1999-es nagy beszakadása óta.

Nagyon megütötték a rubelt (Forrás: investing.com) Nagyon megütötték a rubelt (Forrás: investing.com)


A mostani esés előzménye, hogy Washington múlt pénteken bejelentette, hogy szankciókkal sújtott orosz oligarchákat, vállalatokat és kormányzati tisztségviselőket a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt "káros" beavatkozásra, a Krím bekebelezésére és a szíriai szerepvállalásra hivatkozva. Az amerikai pénzügyminisztérium által bejelentett büntetőintézkedések hét oligarchát, tizenkét általuk tulajdonolt vagy ellenőrzött vállalatot, állami fegyverkereskedő cégeket, egy bankot és tizenhét kormányzati tisztségviselőt érintenek. A szankciók részeként befagyasztják az érintettek amerikai joghatóság alá eső vagyonát, és megtiltják az amerikai állampolgároknak, hogy üzletet kössenek velük.